I fjor fikk redningsdådskoordinator Elin Gullaksen i Norges Livredningsselskap et tips om at Leif Henning Tofte hadde reddet en mann fra drukningsdøden i Kanalen i Trondheim.

- Liv kan gå tapt

Elisabeth Busch fra Steinkjer Livredningsklubb fikk æren av å hedre Tofte med diplom for «fremragende redningsdåd» fra Norges Livredningsselskap.

Knapt ett år senere er Gullaksen overrasket over å få høre at samme mann ble sendt på glattcelle fordi han lå og sov i husbåten sin mens forloveden Line Lima Johansen ringte nødnummeret. Hun hadde blitt vitne til en mann som var i nød i Kanalen.

- Hvis noen ser at folk trenger hjelp, er det viktig at man kan stole på at man blir trodd. Meld fra, du kan redde et menneskeliv. Å vegre seg mot å ringe AMK-sentralen kan føre til at liv går tapt, mener Gullaksen.

Debatten raser

På debattsidene til Adressa.no og på Facebook raser debatten om hendelsen. Mange tar til orde for at de nå er skeptiske til å melde fra om personer i nød.

Flere skriver at de vil tenke seg om flere ganger før de slår nødnumrene.

Debattant Trond Solem skriver følgende:« Da vet man hva man skal gjøre neste gang man kommer over folk som behøver hjelp. Gå stille og rolig vekk og lat som ingenting.».

Johnny Kobberød er en av de som har sagt sin mening i saken. «Jeg har store problemer med tanken på å bli innlåst for å redde et liv, og vil heretter aldri ta kontakt med nødetater når jeg blir vitne til en ulykke men heller fjerne meg raskest mulig fra stedet.»

- Må ikke bli redde for å ringe

Gullaksen i livsredningsselskapet får støtte av Redningsselskapet, som er bekymret.

- Hvis denne episoden er korrekt beskrevet i avisa synes jeg det er betenkelig. Når folk hører dette kan det føre til at de vegrer seg for å varsle i en nødsituasjon, sier medlems- og organisasjonsansvarlig Gunnar Kåre Hansen i Redningsselskapet i Trondheim.

Mange mennesker må hvert år få hjelp med å komme seg opp av vannet ifølge Gullaksen og Hansen.

- Mange liv har blitt reddet fordi folk har vært årvåkne. Vi vil oppfordre alle til å ta vare på hverandre, og håper ikke at folk blir redde for å ringe nødnummer etter dette, sier Hansen, mens Gullaksen synes det er for ille om folk skal tenke konsekvenser av et mulig nødanrop.

- Det er jo en kjensgjerning at det i nesten alle tilfellene er publikum som er de som rapporterer drukningsulykker, sier Gullaksen.

Gunnar Kåre Hansen i Redningsselskapet i Trondheim håper ikke at folk blir redde for å melde ifra om folk i nød etter å ha hørt glattcelle-historien. Foto: REDNINGSSELSKAPET
Leif Henning Tofte har tidligere berget fire personer opp av Kanalen, og synes behandlingen fra politiet var uhørt. Han ble også satt på glattcelle etter hendelsen, selv om han sov gjennom hele redningsaksjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
I fjor fikk Leif Henning Tofte diplom for å ha reddet en mann opp av Kanalen. I år fikk han se innsiden av ei glattcelle. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
Line Lima Johansen ble vitne til at en mann hang fast i en stige (helt til høyre i bildet) etter å ha vært ute i Kanalen. Hun slo raskt alarm til nødetater, men ble uventet satt på glattcelle i om lag halvannet time før hun fikk forlate politistasjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE