17. mai er en dag hvor det kan lønne seg å sette igjen bilen hjemme. Det florerer ikke av parkeringsplasser i Midtbyen til vanlig, og på nasjonaldagen er tilbudet enda mindre.

- Det blir ingen parkeringsplasser i traseen til togene, og tradisjonelt er det tivoli på Leütenhaven. Det betyr at det forsvinner til sammen 350 parkeringsplasser i Midtbyen, forteller konstituert direktør Stein Løberg i Trondheim Parkering til Adressa.no.

Gratis parkering

Parkeringsreglene er de samme som på en søndag, noe som betyr at det ikke er avgiftsparkering i Midtbyen. Områder som har avgift på søndag, som for eksempel St. Olavs Hospital, har også det på nasjonaldagen.

SE VIDEO: Slik stryker du bunadsskjorta

Løberg karakteriserer parkeringstilstanden i Midtbyen som organisert kaos på nasjonaldagen. Han ber om at folk bruker sunn fornuft og ser seg godt om når de skal parkere.

- Vi vet at svært mange benytter bil til byen denne dagen og at det gjerne er flere kjøretøy i sentrum enn det er tilgjengelige p-plasser. De aller fleste parkerer korrekt, mens noen parkerer på en uheldig måte, understreker han.

- Ta hensyn til barna

Det er mange myke trafikanter i gatene denne dagen, noe Løberg ber om at bilistene tar hensyn til.

- Det er spesielt mange barn i gatene, og vær oppmerksom på at du ikke utsetter disse for ekstra fare når du parkerer. Ta hensyn til alle trafikanter og parkerende, slik at alle får en trivelig 17. mai. Du bør beregne god til på vei inn til byen, sier Løberg.

LES KOMMENTAR: Ja, vi elsker dette flagget

Selskapet har to mann på jobb mellom klokka 04.00 og 09.00 på nasjonaldagen. De jobber med å skilte ut p-plassene i traseene slik at parkerte kjøretøy ikke er til hinder.

- De er utdannet som trafikkbetjenter, og kan også rekvirere borttauing av kjøretøy. I samarbeid med politiet og Trondheim kommune legger Trondheim Parkering ned betydelige ressurser i forbindelse med denne dagen, forklarer direktøren.

Parkér i nærheten av bruer

Det vil bli færre p-plasser dess nærmere du kommer Midtbyen, og Løberg oppfordrer alle sterkt til å sette igjen bilen utenfor sentrum eller reise kollektivt. Alle parkeringshusene til Trondheim Parkering, bortsett fra Torget, vil være åpent denne dagen. Det utgjør i overkant av 3000 parkeringsplasser.

- Våre tre parkeringshus på sykehusområdet vil være åpen denne dagen. Spaserturen over Elgeseter bru er ikke lang, og med fint 17. mai vær vil dette være en opplevelse. For øvrig har vi også kapasitet på Brattøra og med den nye brua Sjøgangen er veien inn til sentrum relativt kort. Kommer man østfra vil våre p-hus på Solsiden og Portalen være gode alternativ, med en kort spasertur over Verftsbrua, råder Løberg.

Bruk appen for å finne p-plasser

Dersom uhellet er ute, og du har blitt innparkert, så er det hjelp å få, selv på en nasjonaldag. Driftssenteret til Trondheim Parkering vil være åpent fra klokka 07.00 til 18.00.

- Vårt personale kan bistå med å rekvirere borttauing av feilparkerte kjøretøy. De kan også opplyse om ledig kapasitet i våre p-hus og svare generelt på spørsmål om parkering.

Løberg ber også publikum om å bruke mobilapplikasjonen LedigP.no for å sjekke om det er ledige plasser i parkeringshusene.