Tirsdag slo romfolk i Trondheim opp to telt ved Nidarosdomen, etter at de ble bedt om å fjerne seg fra et friluftsområde på Vikhammer. Flere politikere i kommunen reagerer på at de har slått seg ned akkurat der.

- Jeg tror det er veldig bevisst at de velger å slå seg ned ved Nidarosdomen. På meg virker det som et pr-stunt, sier Sivert Bjørnstad, bystyrerepresentant for Fremskrittspartiet i Trondheim.

- Motstridende signal

De siste ukene har det vært en opphetet debatt, både om tigging og romfolkets situasjon i Norge.

Bjørnstad mener vi gir blandede signaler til romfolket ved å la tigging være lovlig. Både på nasjonalt og lokalt plan har Frp tatt til orde for å forby tigging i Norge, i motsetning til de andre partiene på Stortinget.

- I Norge forbyr vi ikke tigging, men samtidig jager vi romfolket fra skanse til skanse. Jeg tror ikke denne problematikken ville ha oppstått om det ikke var attraktivt å komme hit til Norge for å tigge, sier bystyrerepresentanten.

- Ikke noe blivende sted

Arbeiderpartiet støtter Frp i at Nidarosdomen ikke er noe blivende sted for romfolket.

- Vi er veldig tydelige på at de må finne seg et lovlig sted å bo. Alle som kommer til byen skal finne seg lovlig bosted. Vi kommer ikke til å tilrettelegge noe bosted for dem, sier kommunalråd John Stene (Ap) til adressa.no.

Kommunen har ikke adgang til å si at romfolket må flytte seg fra gressplena ved Nidarosdomen. Det må kirken i så fall gjøre selv, sier Stene.

- Men vi er bekymret i forhold til de hygieniske forholdene. Først og fremst med tanke på romfolket selv. Det er heller ikke noe heldig om de fortsatt befinner seg der når Olavsfestdagene starter om få dager.

- En demonstrasjon

Også Yngve Brox, kommunalråd for Høyre, mener situasjonen er uholdbar.

- Jeg synes det er helt uakseptabelt at romfolket slår leir utenfor Nidarosdomen. Folk som kommer til Norge for å tjene penger er hjertelig velkomne, men da må de forholde seg til samme regelverk som alle andre. Det betyr blant annet at de må sørge for livets opphold og skaffe seg bopel selv, sier Brox.

Også han tror romfolket ønsker oppmerksomhet, når de velger Nidarosdomen som leir.

- Det er åpenbart en demonstrasjon, sier kommunalråden, og opplyser at saken vil bli tatt opp i formannskapet førstkommende tirsdag om situasjonen ikke løst inntil da.

Usikkert hva som skjer

Biskop Tor Singsaas var tirsdag formiddag i et møte med representanter fra romfolket. Han sier kirken ikke har kommet til noen konklusjon om hva de skal gjøre videre.

- Vi ønsker å finne en løsning, men vet ikke ennå hva konkret det blir. Det vi har vært opptatt av er at de skal bli tatt imot som enkeltmennesker, og med verdighet, sier Singsaas.

Kommunalråd John Stene ser helst at romfolket flytter seg fra plena ved Nidarosdomen. Foto: Kjell A. Olsen
Kommunalråd Ynge Brox (H) mener romfolket må forhldet seg til regelverket som alle andre.