Torsdag fremmer de tre partiene forslag om dette i bystyret i forbindelse med behandlingen av årsrapporten for 2013. Rapporten viser et resultat fra driftsregnskapet på 285,3 millioner kroner. Nå skal millionene fordeles på ulike formål.

Rådmannen har lagt frem sitt forslag til fordeling. De ikke-sosialistiske partiene har alternative løsninger på enkelte punkter, blant annet når det gjelder lys i byens parker. De setter av to millioner kroner til lys på Marinen og på Kristiansten festning. Elvepromenaden kan bli neste belysningsprosjekt.

Ny lysteknologi

– Det er ikke snakk om flombelysning. Ny teknologi åpner muligheter for demping av lyset når det ikke ar aktivitet på de to områdene. Med led-lys og lys bare når det trengs, vil dette bli en rimelig forsikring mot kriminalitet, sier Venstres kommunalråd Jon Gunnes.

Han viser til at Oslo kommune har spart inn 70 prosent av utgiftene til gatelys etter innføring av ny teknologi. Gunnes ser for seg et eget prosjekt for å teste ut intelligent belysning. Han mener Trondheim kommune ikke har god nok kompetanse på utendørs belysning i dag.

Analysesenteret

De tre partiene foreslår å trekke inn ti millioner som rådmannen har satt av til drift av det kommunale Analysesenteret. Etter påtrykk fra ESA (EFTAs overvåkingsorgan) kan ikke senteret opptre i et konkurransemarked på grunn av faren for kryssubsidiering og konkurransevridning. Dermed blir en rekke arbeidsoppgaver ved senteret avlyst, og uteblitte inntekter kan løpe opp i 10 millioner i forhold til vedtatt budsjett.

– Dette innebærer at senteret tilføres lønnsmidler til personell som ikke har arbeidsoppgaver. Det kan vi ikke akseptere, sier Yngve Brox og får støtte fra Elin Marie Andreassen (Frp) som for lengst har foreslått å nedlegge den kommersielle aktiviteten ved senteret. Pengene burde i stedet overføres kommunens interne arbeidsmarked (DIA).

Bystyret skal ta stilling til fremtidig organisering av Analysesenteret. Om det skjer torsdag, er fortsatt ikke avklart. ESA har gitt kommunen frist til ut juni med å finne en akseptabel ordning.

Vedlikehold

Høyre, Venstre og Frp setter av 25 millioner til vedlikehold av kommunale bygg. Her sies etterslepet å være rundt 500 millioner. Med et etterslep på veivedlikehold på 600-700 millioner, kommer man samlet opp i langt over en milliard kroner. Til veiene har rådmannen satt av 35 millioner til blant annet asfaltering og utbedring av bruer .

– Det er laget en plan for å ta igjen etterslepet, men de styrende partiene har ikke fulgt opp, sier Brox som mener vedlikehold av kommunale bygg er noe av det viktigste politikerne kan bidra til