Torsdag kom Norges høyest dekorerte soldat, Gunnar Sønsteby, på visitt i Trondheim. Det var to gamle kjente som møttes på St. Olavs Hospital.

– God dag Gunnar! Takk for sist. Du holder deg godt. Du er sprekere enn jeg er nå, sier Frode Singstad til Gunnar «Kjakan» Sønsteby (92).

Krigslegenden fra 2. verdenskrig har ved flere anledninger besøkt militære avdelinger Frode Singstad har tjenestegjort i. Nå er «Kjakan» på sykebesøk – til en han setter høyt.

– Frode er en av de tapre. Soldatene som drar ut er veldig modige. De kunne sittet hjemme. Men de har gjort et valg. De er militære og når deres tjenester er ønsket, er de med, sier den gamle krigeren som er Norges høyest dekorerte borger. Sønsteby har mottatt mange utmerkelser for sin krigsinnsats – blant dem Krigskorset med tre sverd.

Tatt i bakhold

Det var 2. mai i år offiseren i Sjøforsvaret, Frode Singstad fra Trondheim, ble alvorlig skadd i en trefning med opprørere i området Ghowrmach i NordAfghanistan. Han ble rammet av et prosjektil i brystet som lammet ham fra brystet og ned.

Singstad ble truffet da han kjørte en sekshjuls motorsykkel, en såkalt ATV foran kolonnen med kystjegere da opprørere gikk til et voldsomt bakholdsangrep i en trang dal.

Foruten Frode Singstad ble syv kystjegere samt en bombeekspert skuddskadet i trefningen der de norske soldatene var i klart mindretall. I tillegg til Singstad ble den norske bombeeksperten alvorlig skadet.

Erstatteren drept

27. juni i år ble fire norske soldater drept, også det i Nord-Afghanistan da kjøretøyet de satt i ble sprengt av en veibombe. To av de drepte var kystjegere som også deltok i kampene 2. mai. Den tredje kystjegeren hadde reist ned for å erstatte en av de skadde fra 2. mai.

Det hadde også fjerdemann, marinejeger Trond André Bolle. Han reiste ned til Afghanistan – for å erstatte Frode Singstad. Trondheimeren Singstad var del av et såkalt military observer team (MOT-Navy) da angrepet skjedde nordvest i Afghanistan i mai.

Hvordan han opplevde angrepet 2. mai der han selv ble livstruende skadd, ønsker ikke Frode Singstad å gå offentlig ut med. Men han gir Gunnar Sønsteby en redegjørelse på tomannshånd.

Sørger over kamerater

Nyheten om veibomben 27. juni var en tøff nyhet å få for den skadde yrkesoffiseren.

– Det som skjedde de fire er en sorg jeg fortsatt bearbeider og et nytt slag i forhold til min egen skade, sier Frode Singstad. Det er første gang han snakker med media etter at han selv ble skadd.

Noe av det siste Trond André Bolle gjorde før han dro nedover til Afghanistan for å erstatte Singstad, var å besøke den skadde kollegaen på St. Olavs Hospital. –Møtet var humørfylt og bra, slik det pleide å være når vi møttes, sier 51-åringen til Adresseavisen.

Gunnar Sønsteby spør om hvordan lammelsen oppleves.

– Jeg kjenner ingenting nedover beina.

– Hva sier legene om mulighetene for kontakt?, spør 92-åringen.

–Det tør de ikke si noe om. De sier at hver ryggmargsskade har sitt eget forløp. Men målet er jo en gang å kunne gå igjen, sier Frode Singstad.

Æresmedlem i Pipeklubben

Ombudsmann for Forsvaret, Kjell A. Bratli var med på visitten torsdag. Hans rolle er blant annet å holde seg oppdatert på hva Forsvaret kan bidra med for at skadde soldater skal få best mulig oppfølging. –I den grad vi kan bistå Singstad vil vi gjøre det, sier Bratli.

Frode Singstad satte pris på besøket av «Kjakan» Sønsteby.

– Han er veldig interessert i hvordan vi opererer og har alltid vært det. Han liker å holde seg oppdatert på hvordan krig utøves i dag. Gunnar er artig å snakke med, reflektert og erfaren. Han er en krigsveteran med mye historie i baklomma. Vi snakket også mye om tiden han var aktiv, sier Frode Singstad. Han kunne fortelle den gamle krigshelten at han, «Kjakan», var æresmedlem av Pipeklubben – en klubb av nåværende og tidligere militære. De møtes en gang i blant, der ett ritual er å fyre opp hver sin pipe.

– Det er en ære for meg å være medlem i klubben. Og hyggelig at jeg fikk nummer 24, sier Gunnar Sønsteby som jo hadde kodenavn nr. 24 under krigen.

Gunnar Sønsteby har merket seg at det er mange trøndere blant militært personell i utenlandsoperasjoner. Om det er noe med trønderne som gjør at de spesielt motiverte for å gå inn i Forsvaret?

– Du kjenner ordtaket: Det skal kule til en trønder, sier Gunnar Sønsteby.

Frode Singstad (t.v.) og Gunnar Sønsteby hadde mye å snakke om da de møttes på St. Olavs Hospital. Foto: Rune Petter Ness