– Vi ser på dette som hærverk, sier Knut Nyeng, arbeidsleder i avdeling Idrett, park og skog.

Etter helgen ble parkarbeiderne i Trondheim Bydrift igjen møtt av store mengder med skum som fosset ut av parkfontenen. Synet begynner å bli en vane for arbeidsleder Knut Nyeng.

Truer med å slå av vannet

Han plukket fem tomme zaloflasker ut av fontenen mandag.

– Det er kjedelig at vi bruker ressurser på å gjøre det fint for folk, og så får ikke fontenen stå i fred. Hvis dette ikke stopper, må vi la bassenget stå uten vann, sier Nyeng.

Også i Ila-parken har det skjedd flere ganger at festglade mennesker har moret seg med å helle vaskemiddel i fontenen. Men på Lademoen utgjør det et større problem ettersom pumpen er kraftigere, noe som vanskeliggjør rengjøringsarbeidet.

Ødelegger pumpen

For Trondheim Bydrift betyr revestrekene store mengder med ekstraarbeid. Vaskemiddelet fører også til slitasje på fontenepumpen.

– Fontenen tømmes hver fjortende dag og når folk hiver Zalo oppi vannet går det fort med en hel arbeidsdag på å renske opp. Dessuten er pumpen bare dimensjonert for vann. Når den må kjøre vaskemiddel gjennom systemet blir den ødelagt. En ny pumpe koster 25 000 kroner, sier produksjonssjef i Idrett, park og skog, Ola Kviteng.

Slik ser det ut når vaskemiddel helles i fontenen på Lademoen. Foto: TROND OLA TILSETH
Foto: TROND OLA TILSETH