Turgåere på Huakvatnet i Bymarka kunne lørdag få seg en aldri så liten overraskelse.

Der hadde nemlig kameratgjengen Fæstlandslaget møtt opp for å gjennomføre den årlige julecupen i golf.

- Dette er en årlig tradisjon vi har gjennomført i 15 år nå. Vi borer hull i isen og spiller til sammen seks hull. Vinneren får en fin konjakk og får spille med nissedrakt under neste års turnering, forteller Espen Juel.

Vanskelige spilleforhold

Juel vant fjorårets julecup på Haukvatnet, og var derfor ikledd nissedrakt under årets turnering. Han forteller om vanskelige spilleforhold.

- I år var det veldig glatt is, og mye vind. De som ikke hadde med brodder hadde store problemer. I tillegg blåste vinden bort ballen, slik at vi måtte gjøre en liten regelendring midtveis og markere hvor ballen landet like etter slaget. Men vi fikk gjennomført alle hullene i løpet av et par timer, forteller Juel.

Han kan fortelle om varierende forhold fra år til år.

- Noen år har det vært veldig mye snø. Da forsvinner ballen etter hvert slag, så vi må droppe ballen så nært nedslagsområdet som mulig. Ellers er reglene så like som vanlig golf som mulig. Hullene lager vi med isbor, og vi pleier å brøyte en radius på fire meter rundt hvert hull. Dette gjøres på dugnad dagen før, og er en del av tradisjonen, forteller Juel.

Kun to år har kameratgjengen måttet gjennomføre turneringen på et annet sted grunnet dårlig is.

- Da har vi gjennomført julecupen på jordet på Havstein, forteller Juel.

Familiearrangement

Til sammen ni personer med vidt forskjellige golfferdigheter deltok på årets julecup.

- I tillegg til kompisgjengen inviterer vi spillere til turneringen. I år var det blant annet tre golfspillere som er klubbmestere i Trondheim golfklubb med. Andre har knapt spilt golf før. Men vi spiller med handicap, slik at alle har en muilighet til å vinne.

I tillegg til spillerne, møter også familiene opp som tilskuere.

- Da serveres det gløgg og pepperkaker. Det er skikkelig stemning, forteller Juel.

Ingen nisse to år på rad

Selv om han vant i år, måtte Juel konstatere at det ikke holdt til seier i år. Faktisk har ingen klart å vinne to år på rad, og dermed forsvart nissedrakta.

- Det var veldig vanskelig å se gjennom nissemaska, vi får skylde på det, spøker Juel.

- Det handler egentlig om å mestre forholdene, og da er det viktig med erfaring. Selv om hullene bores på akkurat samme plass hvert år, kan det være ganske forskjellige forhold fra år til år. Den som takler forholdene best, vinner, konstaterer han.

En av stedene hvor spillerne slår ballen fra ligger oppe i et skogholt ved vannet. - Vanligvis har denne vært litt vanskelig, fordi vi har måttet slå ballen mellom to trær. I år hadde imidlertid stormen «Ivar» gjort det litt enklere for oss, forteller Juel. Foto: Kim Nygård
Gjengen borer tre hull i isen. Disse hullene spiller de to ganger, slik at det til sammen blir seks hull. Foto: Kim Nygård
Hullene bores på nøyaktig samme sted hvert år. Foto: Kim Nygård
Selv om stormen «Ivar» hadde gjort det ene utslaget lettere i år ved å felle to trær som sto i veien, gjorde trærne på bakken adkomsten til utslagsstedet desto vanskeligere. Foto: Kim Nygård
Sterk vind skapte utfordringer under årets julecup. Vinden blåste bort ballen. Foto: Kim Nygård
En av kriteriene for suksess under årets turnering var isbrodder. Foto: Kim Nygård.
Totalt ni spillere deltok under årets julecup. Her: Tore Fredlund, Espen Juel og Jan Christian Sørlie. Foto: Kim Nygård