Slik konkluderte Bedriftshelsetjenesten i NSB i en intern rapport datert 30.mars 2012:

«Målinger i sveiseverkstedet til Mantena på Marienborg viser en uakseptabel dårlig luftkvalitet sammenlignet med Arbeidstilsynets normer, og det er indikasjoner på altfor høy eksponering av kreftfremkallende stoffer.»

Rapporten førte til atarbeidet ved sveiseverkstedet ble stoppet, og det ble iverksatt umiddelbare tiltak.

Etterlyste undersøkelse

Den interne rapporten ble bestilt av Mantenas avdeling på Marienborg, etter at Adresseavisen i fjor avslørte at et dårlig arbeidsmiljø ved verkstedbedriften gjennom flere tiår kan ha ført til sykdom og tidlig død hos arbeiderne.

Luftprøvene er tatt av NSBs bedriftshelsetjeneste, og analysert av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

- Det var vi gutta på gulvet som etterlyste en slik undersøkelse. Resultatene er ikke fine, sier verneombud for sveiserne, Svein Roger Kleven.

TIDLIGERE ANSATT - Jeg følte meg forgiftet

TIDLIGERE ANSATT: - Løsemidlene luktet som fransk prostitusjon

PÅRØRENDE: - Kunne far vært i live i dag?

Usikkert om farlig stoff

Målingene fra sveiseverkstedet er gjort ved at luft suges opp gjennom en filterkassett så nær munnen som mulig. Det er gjort analyser av både mengden og den kjemiske sammensetningen av støvet.

En administrativ norm er Arbeidstilsynets anbefalte maksimumsverdi av et kjemisk stoff som en arbeider kan utsettes for i løpet av en arbeidsdag.

Kjemiske analyser viser at normen for jern var betydelig overskredet. Ved rustfri sveising var det også en kraftig overskridelse av normen for det kreftfremkallende metallet nikkel.

Den farligste forbindelsen er seksverdig krom. Selv i små mengder har dette stoffet en rekke negative effekter. Det kan blant annet påvirke nervesystemet. Under rustfri sveising kan det frigjøres seksverdig krom, men dette ble ikke grundig målt av bedriftshelsetjenesten på grunn av manglende utstyr.

Likevel mener NSBs yrkeshygieniker at det er naturlig å anta at seksverdig krom finnes i sveiserøyken ut ifra hvilken type sveising som pågår, og forekomsten av krom type to og tre.

- Målingene indikerer kraftig overskridelse av normen for nikkel, og vi kan ikke se bort fra at vi har tilsvarende overskridelse av krom. Overskridelsene jeg observerte var ti ganger for nikkel, og opptil hundre ganger normen for krom hvis den er seksverdig, skriver yrkeshygienikeren, som ikke vil kommentere rapporten, men viser til NSB.

- I strid med regelverk

Ifølge rapporten bryter Mantena arbeidsmiljøforskriftene på flere punkter.

Arbeidsmiljøtiltak har ført til enkelte forbedringer av miljøet, men tiltakene for å bedre luftkvaliteten er ikke tilstrekkelig og i strid med regelverket.

Ifølge rapporten er det ikke kjent om det tidligere er foretatt sveiserøykmålinger på Marienborg, selv om arbeidsgiver er pålagt å gjøre dette. Rapporten viser også til at det både spises og røykes i samme lokale som det jobbes, noe som heller ikke tillatt.

Etterlyser ventilasjon

Mantena Marienborg oppfordres i rapporten til umiddelbart å iverksette tiltak for å lukke avvik som strider imot kravene i kjemikalieforskriften.

- Hvis verkstedet ønsker å fortsette med sveising, må et skikkelig ventilasjonsanlegg på plass, skriver yrkeshygienikeren.

Det jobber to sveisere ved avdelingen på Marienborg. Nylig gikk én person av med pensjon.