Atb fikk 80 millioner kroner mindre å rutte med da tilskuddsramma fra fylkeskommunen ble vedtatt i oktober. Siden det ble kjent, har selskapet gjennom dialog med operatørene og kommunene gjennomført ruteendringer på kveld og helg.

- Vi jobber hele tiden med å finne det riktige tilbudet innenfor rammen som er satt, sier kommunikasjons- og markedssjef Grethe Opsal i AtB.

Kveld og helg

- Det er viktig for oss å ta vare på kjerneområdet og de avgangene som har flest folk. Jobb og skole er hovedkriteriet vårt, derfor er de fleste endringene lagt til kveld og helg. For de aller fleste reisende til og fra skole og jobb, vil det ikke bli de store endringene.

Opsal opplyser at per i dag er kravet om reduksjon nådd med de endringene som nå er foretatt. I tillegg til ruteendringene ligger det også et pristillegg på busstilbudet.

LES OGSÅ (PLUSS) : AtB kutter i busstilbudet

Prisøkning

- Prisen går opp med mellom tre og fire prosent avhengig av produktet. Eksempelvis har et periodekort for voksne gått opp med 20 kroner i måneden. Det vil si at til og fra jobb hver dag koster det nå omtrent 50 øre mer for turen, opplyser Opsal.

Hun sier at erfaringsmessig tar publikum slike endringer pent.

Færre avganger

- For noen blir det jo en endring som gjør at de må endre vanene sine litt, men folk er tilpasningsdyktige og det går som regel veldig bra. Vi har tatt bort de reisene der det er få brukere, slik at færrest mulig påvirkes. Det er viktig å få med at endringene ikke berører rushtrafikken. Vi ønsker jo at flest mulig skal reise kollektivt.

I byen får rutene 4, 9 og 38 endret traseene, mens en rekke ruter blir berørt i form av færre avganger.

I tillegg økes antall avganger for rute 17 i rushen. Rute 38 og 501 betjener Melhus Skysstasjon og korresponderer med togtrafikk i Melhus. Holdeplass Værnesbranden flyttes nærmere Trondheim Lufthavn Værnes og rute 67 slettes.