Forsøksordningen med timebestilling av pass gjøres nå permanent i Trondheim, etter at over 3000 trøndere har benyttet seg av tilbudet siden ordningen ble lansert 10 mars i år ved Sentrum politistasjon.

Blant dem som har gjort det, er Vibeke Remseth (39) fra Utleira. Sønnene Kasper (11) og Linus (8) måtte fornye passene før ferieturen til Lanzarote. Timebestillingen ble gjort i midten av mai, da var første ledige time nesten 30 dager senere.

– Det gikk raskt å komme inn til avtalt time. Problemet er at vi ikke tok høyde for saksbehandlingstiden på maks ti virkedager, sier Vibeke Remseth. Det resulterte i at familien måtte oppsøke Sentrum politistasjon mandag formiddag for å ordne nødpass, sydenturen var nemlig samme ettermiddag…

Heimdal neste

Så langt er tilbudet om timebestilling av pass opprettet i seks politidistrikt; Vestfold, Follo, Sør-Trøndelag, Troms, Asker og Bærum, Oslo. I Sør-Trøndelag er det foreløpig bare Sentrum politistasjon som har pass-timebestilling. Men til høsten skal samme ordning tre i kraft på Heimdal politistasjon, opplyser seksjonsleder Siw Hind i forvaltningsavdelingen, Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Erfaringene med ordningen så langt er veldig gode. Vi får positive tilbakemeldinger fra dem som skal ha pass. De som har bestilt time blir prioritert. I dag er det to åpne skranker til forhåndsbestilte timer og en til drop-in. Det betyr at de som kommer på drop-in må belage seg på nokså lang ventetid, sier Hind.

Drop in-tålmod

En av dem som har erfart lang ventetid, er Grethe Robertsen (34). Mandag var hun på Sentrum politistasjon for å skaffe datteren Hanna (4 ½ md.), pass til London-tur i høst. Grethe trakk kølapp kl. 10.15. Først fire timer senere ble hun betjent.

– Jeg prøvde å bestille time på nett, men jeg søkte nok ikke rett for det kom aldri opp en ledig dato. Jeg var forberedt på lang ventetid for drop-in time, og heldigvis sov Hanna seg gjennom det meste av ventetiden. Men jeg burde ha tatt med meg lesestoff, jeg har lest ut det meste av brosjyrer på politihuset, sier Grethe Robertsen. Fylkesordfører Tore O Sandvik måtte tirsdag stå to timer i passkø på drop-in for pass til ungene.

– Jeg skulle forhåndsbestilt, men første ledige time var 28. juli. Det kan bli knapp tid for å få pass i rett tid til Frankrike-turen i august, sier Sandvik.

Tålmodig: Grethe Robertsen (34) med datteren Hanna Robertsen Burton (4 mnd) har ventet fire timer i drop-in-kø, før hun fikk pass til datteren. Foto: Mari Vold
Vellykket: - ordningen med timebestilling for pass har blitt en suksess ved Sentrum Politistasjon, mener Siw Hind, seksjonsleder ved forvaltningsavdelingen Sør-Trøndelag politidistrikt. Foto: Mari Vold