Det ble i går klart at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gjennomføre et prøveprosjekt med dyrepoliti.

Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen. Gruppen skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr. Sør-Trøndelag er et av politidistriktene prosjektet vil bli prøvd ut i.

Vil ha egne etterforskere

- Vi har fått ansvar for et prosjekt for å forbedre etterforskningen av dyrevelferd. Vi synes dette er et viktig område og vil delta positivt og konstruktivt i dette, sier politimester Nils Kristian Moe til adressa.no.

Han opplyser at prosjektet er helt ferskt, og at det ennå ikke er besluttet hvilket team i politidistriktet som eventuelt får ansvaret for etterforskningen av dyresaker. Han ser imidlertid for seg egne dedikerte medarbeidere med ansvar for prosjektet, både etterforskere samt politijurist.

Forutsetter ressurser

- Jeg ser i utgangspunktet for meg å plassere egne folk på dette området, som kan utvikle kompetanse og sørge for erfaringslæring. Jeg forutsetter også at det kommer en ressurstilførsel når vi skal gjøre et slikt prosjekt på vegne av norsk politi, sier Moe.

- Min oppfatning er at vi skal bli bedre på etterforskning og iretteføring av dyremishandling og dyrevelferd. I det kommende arbeidet må vi utvikle bedre etterforskningsmetoder og se på kravene i forhold til etterforskning, sier Moe.

Politimesteren ser for seg et nært og tett samarbeid med Mattilsynet.

- Godt samarbeid

- Hvorfor er Sør-Trøndelag politidistrikt plukket i forbindelse med prosjektet?

- Det jeg har fått tilbakemelding om, er at det i Sør-Trøndelag er et godt samarbeid mellom politiet og Mattilsynet fra før, sier Moe.

Seksjonssjef Astrid Birgitte Borge i Politidirektoratet bekrefter at Sør-Trøndelag er en av pilotprosjekt-distriktene.

- Det skal nå nedsettes en arbeidsgruppe med involverte etater som skal se på hvordan vi best mulig kan håndtere brudd på dyrevernloven. Blant annet  skal vi i samarbeid med Mattilsynet finne ut hvordan vi kan utvikle vårt samarbeid. Det blir lagt et prøveprosjekt til Sør-Trøndelag, men vi må få komme tilbake til hvordan dette vil bli gjennomført i praksis, sier hun til adressa.no.