En jente som er borte fra flere og flere timer på skolen. En gutt som stadig kommer hjem med blåmerker, men sier han bare har falt og slått seg.

Slike situasjoner meldes det stadig oftere om fra grunnskolene i Trondheim. I 2012 jobbet skoleteamet i Trondheim kommune med om lag 120 saker. Over halvparten var knyttet til mobbeproblematikk.

- Vi ser en klar tendens til at vi får meldt flere mobbesaker fra skolene. Det vil ikke si at det er mer mobbing i Trondheim nå enn tidligere. Derimot tror jeg at vi og skolene er blitt flinkere til å oppdage mobbing, og at problemet raskere blir tatt mer alvorlig, sier Erlend Moen i skoleteamet.

Opplever «usynlig» mobbing

Teamet gir råd og veiledning til grunnskolene i Trondheim når de opplever elever med utfordrende adferd.

De ansatte i skoleteamet skal først og fremst hjelpe skolene slik at de selv kan få slutt på mobbingen. Da er det rektor som tar kontakt om en situasjon de er bekymret over. Ofte er sakene mer kompliserte enn de kan se ut.

- La oss si at vi har en situasjon der en elev blir dyttet ned en trapp. Da er det sjelden slik at det er det er den som dytter som styrer situasjonen. Ofte er det en som står bak og smiler som må endre atferd for at mobbingen skal stoppe, sier Moen.

Andre ganger er mobbingen mer «usynlig». Noen elever opplever å bli ekskludert fra fellesskapet.

- Vi hører om elever som kommer hjem fra skolen uten at noen har sagt «hei» til dem. Det må være noe av det verste. Noen elever opplever å bli isolert i år etter år.

- Skolene må følge opp

Blant elevene i grunnskolen er det en klar overvekt av gutter som er involvert i sakene skoleteamet jobber med. Dette jevner seg noe ut på 8. og 9. trinn, mens det i 10. trinn er det en overvekt av jenter.

Leder i skoleteamet, Geir Mosand, sier det er vanskelig å konkludere over hvorfor det er slik. Han mener de ansatte på skolene bør bli flinkere til å ta på «mobbebrillene».

- Bare ved å vende blikket mot mobbing kan man stoppe det. Hvis skolene har en elev de er bekymret for må de inn med gang og avdekke om det er snakk om mobbing. Skolene bør bli flinkere til å følge opp, sier Mosand.

I uke 2 og uke 3 skal 6000 elever i ungdomsskolen i Trondheim se filmen «Bully» i forbindelse med mobbefri uke. Filmen er en dokumentar om hvordan det er å være mobbeoffer.

Politikere engasjert mot mobbing

Bystyret, ungdommens bystyre, ansatte i oppvekstavdelingen i Trondheim kommune og samarbeidspartnere i «Manifest mot mobbing» har også sett filmen.

- Ingen skal oppleve mobbing og utrygghet i skolen. Derfor er det viktig med oppmerksomhet rundt dette. Jeg forventer at denne mobbefrie uken kombinert med det arbeidet som skjer kontinuerlig, skal redusere mobbingen i trondheimsskolen, sier kommunalråd for Høyre, Yngve Brox.

Biskop Tor Singsaas i Nidaros bispedømme har også sett filmen, og mener det er svært viktig at skolene tar opp mobbing.

- Dette er særdeles viktig arbeid. Mye av mobbingen som skjer er skjult og utspekulert, og ikke så enkel å oppdage. Jeg tenker at mobbing først og fremst er et voksenproblem, sier Singsaas.

Har du et innspill eller tips om mobbing? Send en mail til marit.nygaard@adresseavisen.no eller hilde.skjesol@adresseavisen.no.