Brannvesenet har kontrollert 33 gamle bygårder i Trondheim siden årsskiftet. Ingen oppfyller kravene til brannsikkerhet. Brannvesenet har funnet brudd på brannforskriftene i samtlige av bygårdene de til nå har gått branntilsyn i siden januar i år.

Boforbud

Alvorlighetsgraden spenner fra manglende dokumentasjon på sikkerhetstiltak til så graverende feil og mangler at brannvesenet har nedlagt boforbud med øyeblikkelig virkning.

En del av funnene så langt har rystet den erfarne brannmannen med mer enn 30 års tjenestetid.

Varmtvannstank i trappeoppgangen

I ett tilfelle har leietaker plassert en 120 liter varmtvannsbereder i bygårdens trappeoppgang – over sin egen inngangsdør. I tillegg var det stuet en masse ting i trappeoppgangen som var rømningsvei for flere boenheter.

– Ved en brann kunne det blitt problemer med evakueringen, samtidig som våre folk kunne risikert å få en varmtvannsbereder med 120 liter kokende vann over seg. Ikke overraskende stilte vi krav om hasteutbedring av dette, sier Bjørn Ulseth.

Se hele listen over de 33 bygårdene hvor brannvesenet har funnet avvik i mandagens utgave av Adresseavisen.

Bildene tatt av brannvesenets folk i år viser hvordan det ikke skal gjøres. Foto: TRØNDELAG BRANN- OG REDNINGSTJENESTE
Skrekkeksemplet: Legg merke til varmtvannsberedederen ovenfor døra til denne leiligheten. Røykvarsler er forskriftsmessig montert, det er stort sett det eneste lovlige i denne felles trappegangen som skal være rømningsvei for flere beboere. Foto: BRANNVESENET
Foto: BRANNVESENET
Ulovlig lagring i rømningsvei. Foto: BRANNVESENET
Et åpent sikringsskap og en dyne som tetting av en knust rute i en dør som langt fra tilfredsstiller kravene til brannsikker dør. To stygge brudd på brannsikkerheten i denne trappegangen som skal være rømningsvei i bygården. Foto: BRANNVESENET