Da flammene begynte å slikke oppetter veggene på paviljongen ved Sunnland skole natt til onsdag satt Victor Kleive som aktiv nattevakt ved Nardo Bo- og Aktivitetstilbud i omsorgsboligene like ved. Boligene huser personer med nedsatt funksjonsevne.

- Skrekkslagen

- Ved tretida i natt ble jeg varslet av at to personer som hamret på ytterdøra. De så ganske redde ut og ropte at det brant i nabobygget, sier Kleive til adressa.no ved 09.15-tiden onsdag morgen.

Senteret ligger cirka 15-20 meter fra riggene som brant.

- Jeg løp ut, og fikk sjokk da jeg så brakkeriggene i full fyr. Jeg var helt skrekkslagen, og løp inn igjen for å vekke opp de sju personene som lå og sov. Min første tanke var å få ut beboerne så raskt som overhode mulig. Alle måtte vekkes, men det var ikke alle som forsto alvoret så det var ikke lett, sier han.

Egne leiligheter

Det var tre menn og fire kvinner som ble evakuert. De bor i egne leiligheter og fikk komme tilbake tidlig onsdag ettermiddag.

- Jeg tenkte straks at jeg måtte få ut de som er mest avhengig av hjelp først. Noen av beboerne trenger hjelp med påkledning. Det føltes svært stressende i den hektiske situasjonen vi var i, sier Kleive.

SE BILDESERIE: Måtte la brakkene brenne ned

Tok én på skuldra

En av de sju beboerne er avhengig av rullestol.

- Jeg hadde ikke tid til å bruke rullestolen, pakket ham godt inn i dyner og tok han i stedet over skuldra, sier Kleive.

Han beskriver vakten som sin verste nattevakt noensinne. Nå er han på Royal Garden sammen med de evakuerte. Det er foreløpig ikke bestemt når beboerne kan flytte tilbake.

Meldte fra

Etter alt å dømme var Kleive den første som ringte brannvesenet.

- Det har politiet sagt til meg i ettertid. Dersom de to personene ikke hadde banket på døra, ville det antagelig tatt lenger tid før brannvesenet hadde fått melding, sier Kleive.

Han var redd for at flammene skulle spre seg til senteret.

- I ettertid har jeg fått vite at senteret er kledt med materialer som ikke kan ta fyr, sier Kleive, som har deltiidsjobb som nattevakt ved senteret.

Hørte mistenkelige lyder

Aktivitetssenteret ble ikke rammet av brannen, og ingen beboere kom til skade.

- Etter at jeg hadde fått ut beboerne sto vi utenfor på parkeringplassen som brannvesenet, politiet og ambulanse kom. Vi fikk veldig god hjelp. Også kommunenes trygghetspatrulje kom raskt til stedet, sier Kleive.

Han forteller også at han under vakten natt til onsdag hørte mistenkelige lyder utenfor husveggen en halv times tid før brannen ble oppdaget.

Det er en del biltrafikk utenfor huset også om natten, men slike lyder utenfor husveggen har jeg ikke hørt før, sier Kleive.

Fryktet spredning

Vakthavende brannsjef i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Ole Anders Holmvaag, sa til adressa.no i natt at det var stor fare for spredning både til omsorgsboligene, og til et nærliggende administrasjonsbygg.

- Vi brukte mesteparten av ressursene våre på å sikre boligene rundt. Det skulle ikke gått så veldig mye mer tid før det hadde blitt utfordrende å hindre spredning, sa Holmvaag.

Flere branner

Det ble en hektisk natt for nødetatene i Trondheim. Brannen på Sunnland skole, der en hel paviljong brant ned, skjedde kun kort tid etter at det begynte å brenne i et rekkehus på Risvollan.

En person er pågrepet og mistenkt for brannstiftelse.

Brannvesenet fryktet lenge at brannen skulle spre seg til omsorgsboligene like ved brannstedet. Foto: Jonas Bjørkli