Frem til 2012 hadde Norsk Folkehjelp i Trondheim arrangert sommerleir for barnehjemsbarn fra Nariskino (Orel Region) i Russland i Trondheim.

De siste to årene har de derimot ikke kunne gjennomføre leiren på grunn av manglende økonomiske midler. I år skulle egentlig 20 barn mellom 6 og 16 år delta på leiren.

Misfornøyd med kommunen

Karen Selvåg, Leder i Norsk Folkehjelp Trondheim, synes det er tungt å ta den endelige avgjørelsen.

- Vi har bestemt oss for å avlyse årets sommerleir. Jeg synes det er fryktelig leit å gjøre det først og fremst på grunn av alle barna som har gledet seg vel og lenge til å få lov til å komme til Trøndelag.

Selvåg meddeler samtidig at de synkende midlene og hjelpsomheten fra kommunen var en av faktorene til at de måtte ta den tunge avgjørelsen.

- Vi fikk mer midler fra kommunen før. De siste årene har det gått gradvis ned. I år fikk vi 50 000 kroner, mens vi har fått 90 000 kroner samlet før.

Trondheim Eiendom har også satt seg på bakbena med tanke på oppholdsrom for de russiske ungene og staben i Norsk Folkehjelp.

- Trondheim Eiendom har også vært vanskelig med tanke på rombruk på Granåsen. Trønderhopp, som har sovebrakker og kjøkken på Granåsen, har vært 100 prosent behjelpelige. Vi kunne tenkt oss å bruke en sal som er der til sortering av store mengder klær, men det får vi ikke lov til. Vi har til og med sagt at vi kan rydde unna det barnehageutstyret som står der, men det var uaktuelt sa kommunen, sier Selvaag.

Ikke langt unna trusler

Når det gjelder den synkende støtten i prosjektet tror Selvåg at konflikten mellom Ukraina og Russland må ta sin del av skylden.

- Det er mange som har bidratt også i år, men dessverre har en god del også valgt å ikke støtte leiren i år. Bakgrunnen for det ligger nok i situasjonen mellom Russland, Ukraina og vesten. Det er trist at dette skal gå ut over våre uskyldige barn, men samtidig har vi forståelse for at folk tenker på denne situasjonen som har oppstått øst i Europa.

Situasjonen i Russland har i tillegg gjort at Selvåg og co har mottatt flere henvendelser der folk spør hva de egentlig driver med, i negativ forstand.

- Jeg vil ikke si at vi har mottatt trusler, men det er ikke langt unna. Vi har blitt møtt med spørsmål som hva er det dere tenker på og hva om det blir krig mellom Ukraina og Russland. Da blir det vanskelig å holde på.

Planlagt leiren siden januar

Hun meddeler at det ble en stor skuffelse for dem, men også for mange her hjemme, som hadde gledet seg til leiren. Nøye planlegging siden januar blir nå bare kastet bort.

- Grunnen til dette ar at vi ikke har nok økonomiske midler til å kunne få til en leir på forsvarlig måte. Vi har jobbet med og planlagt leiren siden i januar så det er en tung avgjørelse for oss, men vi har dessverre måttet sett oss nødt til å ta dette skrittet med å avlyse leiren.

Mindre støtte

Per dags dato mangler de 80 000 kroner der budsjettet er på 350 000 kroner. Nå skal Selvåg gi beskjed til alle sponsorene som har bidratt at de skal få pengene tilbake. Selv om det er alternativet håper hun mange kan la noe av pengene gå til andre planer de nå har lagt.

- Når vi må avlyse dette går det også utover barnehjemmet i Russland. SAS har sponset oss med flere hundre kilo klær hvert år, men nå kan ikke dette leveres. Vi håper likevel de vil bidra til mat og klær, som vi kan ta med oss ned dit.

Selv om det ikke har gått veien de to siste årene nekter hun å gi opp.

- Vi har ikke tenkt å gi opp så lett og håper derfor på en ny leir igjen til neste år. Vi har også en plan om å reise nedover til barnehjemmet til høsten for å gjøre noe for barna der, som et lite plaster på såret.