Sen og felles annonsering av opptak til høyere utdanning får mye av skylden for det kaotiske leiemarkedet i skolesemesterets første uker.

Velferdstinget jobber for å bedre tilværelsen til alle studenter i Trondheim. De ønsker at Samordna opptak skal se på muligheten for å dele opp opptaket. Dette kan lette på trykket i utleiemarkedet.

– Det er et kjempeproblem at alle får vite hvor de skal studere samtidig. Det blir et tidsrom på bare noen uker hvor alle skal finne et sted å bo samtidig, sier leder Alexandra Løvland i Velferdstinget.

For å sikre seg bolig må man tidligere på banen enn før, flere betaler leie for hele sommeren selv om de først skal bo der fra høsten.

– Det skal ikke være nødvendig å tegne en privat leiekontrakt i Trondheim før man vet man skal studere her, sier Løvland.

Løvland tror det kan få markant effekt om man klarer å flytte deler av opptaket to-tre uker frem.

Vil slippe til tidligere

– Heldigvis ser vi at de aller fleste klarer å skaffe seg en bolig utover høsten, men situasjonen rundt semesterstart er like fullt uholdbar. Det hadde vært interessant å se på mulighetene for å slippe resultatene etter hvert som man gir folk studieplass etter prioriteringer og karakterer. Da ville ikke alle trenge å lete etter bolig på eksakt samme tidspunkt, sier Løvland.

Samordna opptak er ikke fremmed for ideen om et gradvis opptak.

– Det har vært diskutert opp igjennom årene om vi kan få på plass et løpende opptak. Det vi har sett så langt er at alle løsningene vi har diskutert har en del praktiske problemer knyttet til seg som vi ikke har klart å løse, sier avdelingsleder Geir Andersen.

Men nå oppgraderer Samordna opptak sine systemer, og Andersen forteller at man vil ta opp problemstillingene på nytt og se om man kan finne løsninger som muliggjør et løpende opptak.

– Både for lærestedene og de studiesøkende er det ønskelig å få opptaket på plass så tidlig som mulig, så vi kommer til å jobbe med dette videre fremover, sier han.

Finnes allerede tidligopptak

Det finnes allerede noen ordninger for opptak som gjøres i forkant av hovedopptaket, men det dreier seg om svært små studentgrupper.

–Vi har en ordning som heter tidligopptak. Det er et opptak vi kjører 15. mai hvor søkere som tilfredsstiller visse kriterier kan få plass tidlig. Så lenge man oppfyller de særskilte kravene og samtidig går over poenggrensen får man plass, sier Andersen.

Andersen sier at det har blitt foreslått at en lignende modell også kan brukes i større skala.

– Det finnes studier der alle kvalifiserte får plass, og det har blitt fremsatt ideer om at kvalifiserte førsteprioritets søkere til disse kan få svar straks omprioriteringsfristen er ute. Samordna opptak har imidlertid ikke gått inn og gjort en vurdering av følgene av en slik ordning for studieopptak.

– Ingen garanti

Kunnskapsdepartementet vil ikke gå inn i det praktiske rundt utviklingsprosessen av eventuelle nye rutiner, men avdelingsdirektør Rolf Larsen i Universitets- og høyskoleavdelingen påpeker at det er viktig å sikre en rettferdig ordning.

– Det er ingen garanti for at det blir flere studentboliger og andre utleiehybler tilgjengelige om studentene får beskjed om opptaket på ulike tidspunkt. I tillegg vil de som tas opp først ved løpende opptak ha en klar fordel, sier han.

Frykter forskjellsbehandling

Om et gradvis opptak skal kunne realiseres må både praktiske og prinsipielle utfordringer ryddes av veien. Blant annet må skolene selv må ta stilling til hvorvidt de ønsker et gradert opptak.

– Jeg ville forvente at skolene prøver sitt ytterste. Dette angår dem i høyeste grad, sier Løvland.

I tillegg påpeker Larsen at et gradvis opptak kan bli problematisk fordi det forskjellsbehandler studentene ved at noen får et forsprang i boligjakten. Løvland tror likevel helheten vil gjøre opp for den delvise urettferdigheten.

– Det er jo absolutt en relevant problemstilling, men jeg vil påstå at det vil lette såpass mye på trykket at det vil bli lettere å få seg hybel også for det store flertallet, sier Løvland.

Adresseavisen i går.