Det er riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen som sier dette. Riksantikvaren setter også spørsmålstegn ved sikring av Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen.

- Det er skremmende å tenke på at også den kunne ha gått med med en annen vindretning brannatten, sier han.

Stephan Tschudi-Madsen sier videre at ansvaret for sikringen av Nidarosdomen ikke ligger under riksantikvaren. Den er direkte underlagt Stortinget.

- En egen tilsynskomite skal ta seg av dette, men for å illustrere hvor uklare ansvarsforholdene er har det ikke vært mulig for meg å finne ut hvem det er som er medlemmer av denne komiteen, sier Tschudi-Madsen til Adresseavisen.

Riksantikvaren understreker at han ikke ønsker å rette kritikk mot noen bestemt etter den tragiske brannen i Trondheim. Nidarosdomen ble ikke direkte berørt av brannen, men en masse verdifullt inventar og utstyr tilhørende domen var lagret i Erkebispegården og ble ødelagt.

- Jeg skjelver nesten ved tanken på hva som kunne ha skjedd om vindretningen hadde vært annerledes brannatten. Det som tilhørte kirken i Erkebispegården er fra etterreformatorisk tid, dette ble lagt der for å bevare Nidarosdomens gotiske preg. Det ser ut som om det som tilhørte epokene etter er neglisjert. Jeg vil heller ikke kritisere noen for dette, men jeg finner likevel grunn til å sette søkelys på forholdet.

Adresseavisen har lagt frem Stephan Tschudi-Madsens forespørsel om tilsynskomiteen for domprost Tron Tronsen i Nidarosdomen. Han opplyser at komiteen eksisterer, og at den har et par møter i året. Men også Tronsen har problemer med å finne ut hvem det er som er med i komiteen.

Riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen sier generelt at bare noen få verneverdige bygninger her i landet er forsvarlig sikret mot brann. Dette gjelder Eidsvollsbygningen og noen stavkirker.

- Det spørs om vi etter brannen i Trondheim må omprioritere de midlene vi har for å sette mer inn på sikring av bygninger. Jeg tror også at denne tragiske brannen vil føre til økte bevilgninger til arbeidet fra de bevilgende myndigheter, sier riksantikvaren til Adresseavisen.