Mandag morgen braste en personbil gjennom et postkassestativ og havnet på tomta til familien Wiborg på Byneset. Utforkjøringa skjedde på den omdiskuterte strekningen på fylkesvei 707 mellom Høstad og Mjøset, hvor beboerne i en årrekke har kjempet for å gjøre veistrekningen med 70-sone tryggere for skolebarna i området.

Etter oppslagene i Adresseavisen i fjor, ble det bestemt at strekningen mellom Høstad og Mjøset skulle innlemmes i Miljøpakken i Trondheim kommune. Marte Løvik (Senterpartiet), leder i oppvekstkomiteen i Trondheim, sa den gang at det er et spesielt stort behov for trafikksikkerhetstiltak for gående og syklister på denne veien.

- Grusomt at behovet er så stort

- Strekningen er nevnt flere ganger i Miljøpakken, og gang- og sykkelvei vi må få fikset. Jeg har kontaktet kommunaldirektøren og vil stille spørsmål om fremdriften for strekningen i formannskapet i morgen, sier Løvik.

Tommy Wiborg har fire barn i alderen sju til 17 år som daglig tar bussen til skolen. Han vil gå så langt som å tilby kommunen å bygge gang- og sykkelvei på sitt eget jorde gratis, så lenge kommunen gjør strekningen tryggere.

- Det er jo helt eksepsjonelt at han er villig til det, samtidig som det er grusomt at behovet er så stort. Forslaget tyder på at dette er et problem som føles på kroppen, men han skal selvfølgelig få betalt for grunnen det skal bygges på, sier hun.

Ifølge senioringeniør Helge Stabursvik i Statens vegvesen er det satt i gang forprosjekt for gang- og sykkelvei langs fylkesvei 707 på Byneset.

- Vil være samarbeidsvillige

- Vi vil se på hvilke muligheter vi har og hva det vil koste med gang- og sykkelvei langs veien. Det er det første stadiet i kartleggingen før man setter opp en reguleringsplan, og det er satt av midler i forslagene i Miljøpakken, sier han.

En gang- og sykkelvei vil også omfatte belysning og mulighetene for bussholdeplasser. Fotgjengeroverganger er imidlertid lite aktuelt på strekningen.

- Fotgjengeroverganger er veldig omdiskutert, da det kan gi en følelse av falsk trygghet. Hvis man skal ha fotgjengerovergang, kan ikke fartsnivået på strekningen være over 50 kilometer i timen.

Venter på venteplasser

I juni i år kunne det gått riktig galt utenfor hjemme til Tommy og Anna Karina Wiborg på Bosberg. Da datteren Thilde Marie Sellie (14) gikk av skolebussen og skulle krysse gaten, sneiet en personbil borti jenta. Hun kom uskadd fra hendelsen, men nødvendigheten av en tryggere skolevei ble bare enda sterkere for familien.

- Det sto tre busser her da, og veien var uoversiktlig. Vi har ikke sett noe til strakstiltakene det ble snakket om, sier Anna Karina Wiborg.

I juni sa Statens vegvesen at det i løpet av sommeren skulle lages to venteplasser på strekningen, men at fartsgrensa på stedet vil forbli den samme.

- I det minste kunne man hatt belysning her. Det er jo ikke et stort problem nå, men det går raskt mot vinter, sier Wiborg.

Slik så det ut utenfor familien Wiborgs hjem mandag morgen. En bil braste gjennom postkassestativet ved bussholdeplassen i 06-tiden om morgenen, kort tid før barna tok bussen til skolen. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN