– Det er stort å få lov til å bidra. Jeg har selv kjente som er berørt av kreft. Vi har også en elev som fikk kreft, sier russepresident Vegard Lund Fosland ved Byåsen videregående skole.

Han forteller at det var et enkelt valg for russestyret da Kreftforeningen i Midt-Norge spurte om de ville bidra i årets Krafttak for kreft.

80 får kreft per dag

Det er den årlige innsamlingsaksjonen til Kreftforeningen som foregår i denne og neste uke. I løpet av onsdag ettermiddag vil russen gå med bøsser i Trondheim for å samle inn penger.

– Det er fint at russen også bidrar med noe viktig og konstruktivt, legger han til, og får nikk blant de andre i russestyret.

Hvert år får 30 000 nordmenn kreft, og hver eneste dag er det gjennomsnittlig 80 personer som får den brutale beskjeden.

– Bestefar fikk nylig beskjed om at han hadde kreft, sier Maren Wisth Lie.

– Mens min mor ble friskmeldt fra brystkreft i høst, forteller Helle Tonning.

Vil vise annen side

Både Espen Mauseth og Kaj Sjursen Kleveland har inntrykk av at mange medelever synes det er veldig fint å kunne bruke to timer på å samle inn penger til kreftforskningen.

– Det er nok av tid til å drikke og feste ellers i russetiden. Det er fint å vise at vi gjør noe viktig også, fastslår Sjursen Kleveland.

– Det koster lite og hjelper mye, understreker Mauseth.

– Mange mener nok at russen kun bråker og fester, men dette er en gyllen mulighet til å vise en annen side, mener Onur Karaca.

Russeelevene som deltar under bøssebæringen får sin aller første knute i russelua: en liten minibøsse.

– Mål om 25 millioner

Det var Anita Landrø fra Trondheim som tok kontakt på vegne av Kreftforeningen i Midt-Norge og ba russen bli med på krafttaket. Tirsdag var hun tilbake i auditoriet for å motivere de om lag 100 russeelevene som hadde møtt opp. Hun fortalte selv om sine 3,5 år med cellegiftbehandling.

– Cellegift tar kreften, men det tar også kraften. Den gjør enormt mye skade. Jeg bodde i andreetasje, men klarte ikke å gå trappene. Man blir utmattet hele tiden. Jeg var 39 år og måtte ha hjelp av mine barn for å gå på do, sier firebarnsmoren.

Hennes eldste sønn var på samme alder som russeelevene da Anita fikk diagnosen blodkreft, eller leukemi som det heter på fagspråket.

– Han gikk stadig rundt og tenkte på om jeg ville dø eller ikke, forteller hun.

Pengene fra årets aksjon skal gå til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling. Dette vil gi en større overlevelsessjanse og færre får unødvendige bivirkninger. I fjor ble det samlet inn 19 millioner på landsbasis, mens i år er målet 25 millioner. I Midt-Norge håper man å få inn 3,2 millioner.

– Totalt vil det være i sving over 20 000 bøssebærere i hele Norge under aksjonen, og majoriteten vil være russ, sier distriktssjef Eva Faanes i Kreftforeningen Midt-Norge.

- Våre helter

I Midt-Norge vil det være rundt 3800 bøssebærere i sving. I fjor ble det samlet inn over 31 000 av russen ved Byåsen videregående skole.

– Vi håper å kunne slå dem, sier russestyret optimistisk.

Aksjonsleder Petter Spolén i Kreftforeningen Midt-Norge er svært fornøyd med å ha russen på laget.

- Russen er ikke bare fyll, fest og bråk. Det er samfunnsengasjerte ungdom som nesten alle på et vis er berørte av kreftsykdommen. De er våre helter. De har gjort en formidabel innsats for kreftsaken og samlet inn over 100 millioner kroner, på landsbasis de siste årene. Jeg vil oppfordre alle til å ta russen godt i mot når de kommer på døra, og om å ha penger hjemme og gi så det monner, sier han.

Russen i Trondheim vil samle inn penger onsdag ettermiddag. Russen ellers i Midt-Norge vil også gå med bøsser de neste dagene.

Dette er skolene som deltar i krafttaket:

Nord-Trøndelag: Ytre Namdal vgs, Val vgs, Grong vgs, Steinkjer vgs, Verdal vgs, Levanger vgs, Leksvika vgs, Ole Vig vgs, Meråker vgs, Steinkjer vgs, Inderøy vgs, Verdal vgs, Levanger vgs og Ole Vig vgs

Sør-Trøndelag: Åfjord vgs, Fosen vgs, Hemne vgs, Melhus vgs, Gauldal vgs, Oppdal vgs, Malvik vgs, Røros vgs, Rissa vgs, Orkdal vgs, Hitra vgs og Frøya vgs.

Trondheim: Tiller vgs, Heimdal vgs, Trondheim Katedralskole, Strinda vgs, Charlottenlund vgs, Byåsen vgs, Thora Storm vgs,

Nordmøre: Sunndal vgs, Atlanten vgs - Kr.sund, Fræna vgs, Kristiansund vgs, Tingvoll vgs.

Anita Landrø fortalte hvordan hun opplevde å få beskjeden om kreft i 2003. Det var en svært lydhør forsamling i auditoriet på Byåsen videregående skole. Foto: KIM NYGÅRD