Rådmannen skriver i sitt budsjettforslag for 2016 at flyktningsituasjonen i Midtøsten vil by på betydelige utfordringer for Trondheim kommune neste år. Bystyret har tidligere vedtatt å åpne for mottak av 1 100 flyktninger de neste to årene, men flyktningstrømmen til Norge og Europa de siste månedene kan sprenge dette taket.

Vil merkes på alle områder

I løpet av de siste fem årene har Trondheim kommune årlig bosatt 300 flyktninger. I budsjettforslaget skriver rådmannen at en økt bosetting de neste årene vil ha innvirkning på mange kommunale tjenester, både de tjenestene med særskilt ansvar for bosetting og kvalifisering og de ordinære tjenestene.

Styrker tiltaksarbeidet

Rådmannen legger opp til å styrke tiltaksarbeidet for flyktninger i 2016 ved å øremerke deler av det statlige integreringstilskuddet som finansierer individuelle opplærings/kvalifiseringeringstiltak. Dette skal skje i tett samarbeid med lokale bedrifter og næringsliv.

- Bosetting av flyktninger vil føre til økte statlige integreringstilskuddsmidler. Dette vil gi kommunen mulighet til å tilrettelegge for effektive kvalifiseringstiltak slik at nyankomne flyktninger raskest mulig kommer i arbeid, og bidrar med sin kompetanse og ressurser til utvikling av fellesskapet. Samtidig vet vi at integreringstilskuddet ikke dekker kostnadene med integrering fullt ut», skriver rådmannen i budsjettforslaget.

Rådmannen skriver derfor at Trondheim er avhengig av å lykkes med at en større del av flyktningene blir selvforsørget etter introduksjonsprogrammet, ellers vil ikke tilskuddet dekke de økte sosialhjelpsytelsene.

Flere i kommunal bolig

Hovedstrategien for å bosette flyktninger skal fortsatt, ifølge rådmannen, være å bosette dem i private utleieboliger og at de selv skaffer seg bolig. De større barnefamiliene skal fortsatt bosettes i kommunale utleieboliger. Rådmannen legger opp til å bruke flere av de kommunale boligene til flyktninger ettersom tilstrømmingen vil øke.

Rådmannen legger i budsjettforslaget opp til at regjeringen kompenserer for kommunens utgifter knytte til bosetting av flyktninger fullt ut, og avventer regjeringens varslede tilleggsproposisjon om flyktninger og integrering som er varslet.