Den grafiske designeren Tove Aagaard (46) fra Trondheim kom nylig tilbake fra New York etter 12 dager i metropolen.

- Jeg har slitt med angstproblematikk siden jeg var fem år. Det har hemmet meg kraftig og stoppet meg fra å gjøre det jeg har lyst til, forteller hun åpenhjertig til adressa.no.

Trengte spark bak

Aagaard ble ferdig utdannet som grafisk designer i fjor, og ble inspirert av å høre en del av hennes yngre klassekamerater fortelle om reiseplaner.

- New York har alltid ligget øverst på lista. Jeg har det romantiske inntrykket av byen etter å ha sett filmer og lest bøker. Jeg fant ut at det var ingen jeg hadde lyst til å reise med, og derfor planla jeg å dra alene, sier hun.

Etter en periode med det Aagaard beskriver som VM i planlegging, var hun klar for å dra til en by med over åtte millioner innbyggere.

- Jeg trengte et spark bak for å komme meg ut av Trondheim og for å kjenne en mestringsfølelse. Jeg har vært langt nede på grunn av angst og depresjon, forteller hun.

- Fikk hetta

Å bli kvitt angsten vil neppe skje med det første, men 46-åringen tror det er mulig å leve med angsten, uten at den skal legge for stor demper på livet.

- To dager før avreise fikk jeg fullstendig hetta, men da jeg kom til New York opplevde jeg en trygghet jeg aldri har opplevd i Trondheim. Jeg utfordret meg selv og dette var det rette tidspunktet for meg å gjøre noe slikt, sier hun.

Å reise alene var for Aagaard både en befrielse, men også en veldig intensiv opplevelse. Hun opplevde også at hun fikk mange spørsmål om hvorfor hun dro alene.

- Mange synes det er sært eller kanskje til og med trist. Jeg hadde behov for å klare dette alene, svarer hun.

Skrev blogg underveis

Til tross for at hun gikk seg vill i Brooklyn og også ble syk på turen, oppsummerer hun turen som vellykket.

- Det ble ryddet opp i mye indre grums. Det var fabelaktig. Jeg tror mange ville hatt godt av en slik tur. Jeg hadde knapt vært utenfor Trondheim på 20 år. Kanskje et kvarter i Sverige, forteller hun leende.

I løpet av turen beskrev Aagaard opplevelsene sine på bloggen sin, og fikk fine tilbakemeldinger fra vilt fremmede mennesker som synes det var inspirerende det hun hadde hoppet ut i.

Fikk roen på Manhattan

- Å ha angst handler ikke bare om behandling, men det er også noe du må jobbe med selv. Det er ingen fasit på det å takle angst, men jeg gjorde noe jeg hadde vært redd for i mange år, og kjente at jeg fant roen midt på Manhattan. Den roen klarte jeg å ta med meg tilbake til Trondheim, forteller hun.

Å være i Trondheim er for henne en hverdag i å følge rutiner.

- Jeg er et vanedyr av en annen verden. Jeg går til de samme stedene for da slipper jeg å utfordre angsten. Jeg tror ikke jeg vil bli helt kvitt angsten, men jeg prøver å leve med den og ikke være redd den. Jeg klarte å takle den i USA og det gir en vanvittig god følelse, sier Aagaard.

- Møt det du er redd for

Professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk institutt ved NTNU applauderer Tove Aagaards innsats for å takle angsten. Han mener det er noe flere bør gjøre.

- Grunnleggende angstbehandling handler om å utsette seg for det man er redd for. Da vil man i de aller fleste tilfeller oppdage at man mestrer det bedre enn man trodde. Angstanfall vil gå over, og det er ikke farlig, sier han.

Psykologiprofessoren understreker at angst er definert som noe man er redd for, men som ikke er farlig.

- Mange lever med et angstproblem lenge, og lever som om angsten er en sannhet. Man blir ofte mye bedre dersom man utsetter seg for det man er redd for, mener han.

- Fleste blir friske

Det finnes mange forskjellige former for angst, men det som kjennetegner de fleste tilfellene er at angsten motiverer folk til å unnvike det de er redd for.

- Klarer folk å legge fra seg denne sikringsadferden, kan vi komme et godt steg videre. Angst er et stort problem i samfunnet, og dette er noe som det er fullt mulig å gjøre noe med. Spesielt i Trondheim er det mange flinke terapeuter som kan gi behandling for dette, mener Ottesen Kennair.

Ifølge ham er det mulig å bli kvitt angsten permanent.

- Sjansen er kjempestor for at behandlingen fungerer for de fleste angsttilstandene. De aller fleste blir friske, forteller han.

Printed Matter: «Faglig påfyll til den store gullmedalje. Sært og pakkfullt av inspirasjon.» Foto: tove aagaard
Nærbutikken/kolonialen like ved hotellet: «Veldig god mat, og full av økologiske og kortreiste produkter. Sannsynligvis høyere pris enn andre, men likevel lavere enn i Norge.» Foto: tove aagaard
Like ved hotellet: «En tom bygning/parkeringshus med typografi/kunst hele veien rundt. Det ble landemerket for å finne fram.» Foto: tove aagaard
Bethesda Fountain i Central Park: «Jeg skjønte jeg hadde spillt litt vel mye Lego Marvel Heroes på Playstation når jeg kjente igjen dette stedet derfra.» Foto: tove aagaard
Tove Aagaard har hatt angst siden hun var fem år. Nylig utfordret hun angsten og dro til New York. Foto: CAMILLA KILNES