Plutselig stanset en forskremt elg utenfor kjøkkenvinduet til Magne Skjøstad på Berg. Få minutter senere var den skutt av viltpatruljen.

- Det blir ikke noe elgbiff etter dette, sier Skjøstad.

Elgkalven hadde forvillet seg inn i Midtbyen og svømt i Nidelva før den løp til boligområdet i Strindveien i forrige uke. På ferden ble den også påkjørt i Høyskoleringen. I hagen til Skjøstad ble den skutt av Trondheim kommunes viltpatrulje.

Mange av adressa.nos lesere reagerte da de så videoen og leste om elgkalven i forrige uke.

Forbundet med fare

Hvert år blir om lag 5 - 15 trondheimselger felt på lignende måte, viser tall fra miljøenheten. Samlet sett har viltpatruljen 40-50 elgoppdrag i løpet av året.

- Trondheim kommune ønsker ikke at elg skal oppholde seg eller etablere seg i by og tettbebygde områder. Elger er ville dyr som kan forsvare seg og dermed være farlige, forklarer naturforvalter Morten Haugen i miljøenheten til adressa.no.

I utgangspunktet ønsker kommunen å drive elg tilbake til marka, men jaging av dyrene er ofte forbundet med fare.

- En skremt og stresset elg kan føre til farlige situasjoner både for folk, trafikk og for dyret selv. I slike situasjoner vurderes ofte avliving som den beste løsningen, mener Haugen.

Bedøvelse ingen god løsning

Viltpatruljen i Trondheim kommune ønsker hovedsakelig ikke å skyte med bedøvelsespiler. Patruljen har ansatte som er sertifisert til å benytte bedøvelsesmidler på elg, men i Trondheim er dette ikke blitt praktisert de siste årene. Det er det flere grunner til.

- I tida fra bedøvelsespila treffer og til bedøvelseseffekten oppnås har dyret ofte litt mer energi og ikke kontroll på bevegelsene sine. Dette kan føre til farlige situasjoner for både mennesker og dyret selv, sier naturforvalteren.

I tillegg er det stor sannsynlighet for at elgen søker tilbake til utgangspunktet hvis den ikke flyttes svært langt unna.

Et annet moment er at bedøvelsespilene kan falle av og utgjøre en fare for andre.

-  Pila må finnes igjen. Derfor er det uaktuelt å skyte piler om vinteren når det er snø på bakken. Hvis et menneske stikker seg på ei pil med rester av bedøvelsesmiddel, kan dette være livsfarlig. Da må motgift gis umiddelbart, presiserer Morten Haugen.

Ikke truet

Han er ikke bekymret for at det tas livet av for mange elger i Trondheim. I jaktsesongen felles det rundt 150 elg i kommunen.

- Elg er ingen sjelden eller trua art, og bestanden i Trondheim er stor. Det drives elgjakt hver høst, og for elgens del har det liten betydning om den blir skutt nå eller under jakta til høsten, forklarer Haugen.