22.09.1983

Det dreiet seg om det delvis gjennombrente og delvis forkullede taket i Bakeribygningen. Etter oppfatningen til Erkebispegårdens restaureringsarkitekt, professor Erling Gjone, kan taket skrive seg helt tilbake fra tiden etter brannen i 1708. Det dreier seg om meget sjeldne og interessante tømmerkonstruksjoner.

Antikvar Nils Marstein fra Riksantikvaren kom til Trondheim i går for å se nærmere på de brannskadede takkonstruksjonene. Taket er gjennombrent, og det haster med å få sikret Bakeribygningen før vinteren. Man kom til det resultat at det dreier seg om så betydningsfulle kulturminner at man vil la restene av det brente taket stå, samtidig som man bygger nytt takdekke over det og legger en ildsikker himling under de bevarte delene.

Under ledelse av arkitekt Gunnar Houen i Trondheim kommune vil oppmålingen av takkonstruksjonene, som ellers bare er kjent i sammenheng med åttekantkirker, begynne meget snart. Han har også ledet oppmålingsarbeidene på branntomtene etter de to store magasinbygningene. Deretter vil reparasjonsarbeidene bli satt i gang snarest mulig.

Ellers er det ennå helt usikkert når eventuelle nye bygninger på branntomtene kan komme. Riksantikvaren skal sette ned et samarbeidsutvalg. Forsvarsdepartementet, som eier både grunn og tapte bygninger, skal være mest interessert i å fraskrive seg alle retter på Erkebispegården. Deretter må det klarlegges hvilken instans som skal overta disposisjonsretten over området. Det vil utvilsomt ta sin tid - antagelig flere år - før det er endelig bestemt om noe skal bygges på branntomtene, hvem som skal bygge og til hvilke formål, før planer kan utarbeides og nye bygninger kan reises.

Under branntomtene ligger ikke bare rester av Aslaks Bolts ringmur fra 1400-tallet. Det ligger også urørte middelalderske kulturlag i en grunn som er noe av den viktigste i norsk historie. Lederen av Riksantikvarens arkeologiske utgravninger i Trondheim, antikvar Clifford Long, sier til Adresseavisen at hvis det ikke blir bygget noe på branntomtene, blir det heller ikke nødvendig med arkeologiske utgravninger der. Men hvis det skal reises nye bygninger der, må det utføres omhyggelige gravninger. Det blir en stor og krevende oppgave som vil ta sin tid. Arkitekt Knut Bergersen, som er engasjert av Erkebispegårdskomiteen, vil straks utarbeide planer for utbedring av taket i Bakeribygningen. Den oppgaven kan løses raskt - men det er vel grunn til å regne med at det vil gå adskillige år - kanskje mange år - før eventuelle nybygg vil være reist på Erkebispegårdens store branntomter.

Foto: TERJE BRINGEDAL