- Dette er en gledelig dag både for NTNU og miljøet, sier prorektor for forskning ved NTNU, Kari Melby.

I årevis har NTNU hatt CO2-laboratorier øverst på sin ønskeliste, uten av det har kommet mer penger. Nå foreslår Høyre/Frp-regjeringen at det skal bevilges en god slump.

Følg vår liveoppdatering her.

NTNU og Sintef har lenge argumentert med at opprustning av Gløshaugen-laboratorier er nødvendige etter at Norge påtok seg en lederrolle i Europa i forskning på fangst og lagring av CO2. NTNU er i spissen for et europeisk konsortium (ECCSEL) på dette feltet.

Konkret handler opprustningen av forskningsfasilitetene om Kjemiblokk 5 og Varmeteknisk laboratorier, laboratorier som er fra 50-tallet.

Fornøyde stortingstrøndere

- Regjeringen har sagt at vi skal satse på forskning og kunnskap. CO2-fangst og lagring er et felt Norge ønsker å være verdensledende på. Derfor er dette viktig for oss, sier Frank Jensen, stortingsrepresentant for Høyre.

Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, er også fornøyd med forslaget.

- Dette viser at vi satser på teknologi og kunnskap. Jeg er glad for at en stor del av midlene på feltet tilfaller NTNU. Dette er et felt NTNU er ledende på.

Nærmere målet

Opprinnelig tok Stoltenberg-regjeringen et første steg med bevilgninger på 120 millioner og senere 40 millioner. Men den avgåtte regjeringen satte ikke av ei krone hverken i 2013-budsjettet eller i forslaget til 2014-budsjettet.