Alex Baah (21) kom til Norge for fire og et halvt år siden sammen med sin mor og sin eldre bror, for å gjenforenes med morens ektemann. Et tips førte til at politiet besluttet å teste guttens DNA-materiale mot hans foreldres. I mai i år fikk Alex et brev fra fremmedpolitiet der det sto at hun han trodde var hans mor, ikke var hans biologiske mor.- Jeg ble veldig trist, forteller Alex.Ikke nok med det. At genene ikke matchet var grunnlag for at UDI den 16. september i år besluttet at Alex skulle utvises fra Norge. I sitt utvisningsvedtak skriver UDI at partene har oppgitt at Cynthia A. Daame er Alex{rsquo} biologiske mor. De mener de har tatt familien i falskneri, i og med at DNA-prøvene viser noe annet. Cynthia får bli i Norge, men Alex må reise.

Cynthia tok ansvaret

Alex{rsquo} biologiske mor døde da gutten var ett år. Hans far giftet seg igjen, med Cynthia som den gang var tjue. Mannen hadde alkoholproblemer og trakk seg bort fra familien. Cynthia tok ansvar for Alex og hans eldre bror, og oppdro dem som sine egne sønner.- Når et barn mister sine foreldre er det vanlig at noen i storfamilien tar seg av barnet, og behandler det som om det var sitt eget barn. Når en kvinne gifter seg med barnets far er det automatisk slik i Ghana at hun blir barnas mor, uten at det utstedes noen adopsjonspapirer, forklarer Frank Larbi Nomafo. Da han giftet seg med Cynthia i 1998, overtok han automatisk farsrollen for Alex.- Vi skiller ikke så klart mellom biologiske og sosiale foreldre, forklarer Frank.Frank kom til Norge som politisk flyktning i 1988. Da han ba om gjenforening gjorde familien ifølge Frank ikke noe forsøk på å skjule overfor norske myndigheter at Alex ble adoptert som ettåring.

- UDI spurte ikke

- UDI spurte aldri om Cynthia var biologisk mor. Og adopsjonspapirer finnes ikke, fordi hun etter ghanesisk lov ble Alex{rsquo} mor da hun giftet seg med hans biologiske far.Da Frank søkte om gjenforening ba ghanesiske myndigheter kun om bekreftelse på at Alex{rsquo} biologiske far overdro foreldreretten til Frank. Denne bekreftelsen ble lagt ved søknadspapirene til UDI.Frank er oppgitt over å bli kalt falskner og løgner, fordi han mener UDI{rsquo}s vedtak skyldes misforståelser og kommunikasjonssvikt, på grunn av språklige vanskeligheter og kulturelle forskjeller.- Vi fortalte UDI at Cynthia er Alex{rsquo} mor, for det er hun i vår bevissthet.Han benekter at dokumentene er falske:- Ingen dokumenter er falske, men vi har ikke kunnet framskaffe alle de dokumentene politiet ønsker, fordi de ikke finnes, sier han.

Testet seg frivillig

Historien ble rullet opp etter at et anonymt tips førte til at politiet ba om blodprøver fra familien. Etter loven kan myndighetene kun «tilby» en slik DNA-test, men familien stilte opp umiddelbart:- Vi trodde ikke vi hadde noe å skjule, forteller Frank.Foreldrene hadde aldri fortalt Alex at Cynthia ikke var hans biologiske mor:- I Ghana er det ikke vanlig å snakke om slikt. Vi tenkte det var best for Alex ikke å vite at han ikke var hennes biologiske sønn, forklarer Frank. I Trondheim har Alex egen hybel, gode venner og han trives godt på skolen:- I Ghana har jeg ikke lenger noen, sier han.

Foto: GLEN MUSK