I et eget brev har han ifølge statsadvokaten beskrevet sine drapshandlinger inngående, etter tre år med psykiatrisk behandling på Brøset i Trondheim.

- Det var feil av meg å si at jeg ikke husket noe som helst i retten, slik at jeg ikke kunne forklare meg om hvordan jeg reagerte. Retten hadde ikke noe annet valg enn å dømme meg til psykisk helsevern, da de aldri fikk høre hvor nedbrutt drapet hadde gjort meg, forklarte 30-åringen i retten i dag. Brevet skal være på tre-fire sider.

Appellerte til de etterlatte

30-åringen trodde det kunne være etterlatte i salen i dag, og hadde forberedt følgende appell:

- Det var min feil at han ble drept, og ingenting kan rette opp dette. Jeg vet at jeg har tatt fra dem det kjæreste menneske de hadde.

Les også: Dømt til psykisk helsevern for Heimdalsdrapet

Avfyrte 13 pistolskudd

30-åringen sitter i dag i Sør-Trøndelag tingrett, hvor det skal tas stilling til om han kan løslates fra tvungen psykisk helsevern. En slik avgjørelse vil ikke automatisk bety at han slipper andre straffalternativer.

Nytt siden forrige gang 30-åringen møtte i tingretten, og ankesaken i lagmannsretten, er at 30-åringen har begynt å huske hva som skjedde natten 23. august i 2008. I begge rettsinstansene hevdet han å være uskyldig.

Mannen er dømt for å ha avfyrt minst 13 pistolskudd og henrettet familiefaren Mahmed Jamal Shirwac i en bil på Heimdal. Straffen ble satt til tvungen psykisk helsevern.

Les også: Aktor: - Bevist at han drepte Shirwac

Les også: - Drapstiltalt frykter for egen sikkerhet

Vurderer saken hvert tredje år

Som følge av reglene for tvungen psykisk helsevern må saken vurderes hvert tredje år. Påtalemyndigheten kan til enhver tid få avsluttet behandlingen, men i dette tilfellet mener statsadvokaten at det fortsatt er fare for at mannen kan begå nye straffbare handlinger.

- Han er dømt for drapet. Det er kun reaksjonen som skal prøves hvert tredje år. Vi mener det foreligger grunnlag for dom på inntil tre nye år, understreket førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Retten må nå ta stilling til om det foreligger en nærliggende fare for at 30-åringen igjen kan begå nye alvorlige straffbare handlinger. 30-åringen begjærte allerede i 2011 at behandlingen skulle opphøre, uten at dette ble tatt til følge.

I løpet av de to dagene i tingretten vil mannen forklare bakgrunnen for hvorfor han ønsker å slippe behandling, og hvorfor han nå husker detaljer fra drapshandlingen.