- Dette er en nasjonal verdi og vi må drøfte hvordan vi kan gjenskape et helhetsinntrykk av det miljø som nettopp sto der, sier en trist varaordfører Axel Buch tidlig i morgentimene til Adresseavisen. For egen regning legger han til at han regner med at dette spørsmålet får topprioritet i kommunens arbeid med byens fortidsminner, og at det er en oppgave man må søke å få løst med økonomisk bistand fra staten.

Buch antar at brannen og hva som nå må skje vil toppe sakslisten på møtet mellom riksantikvaren og de kommunale myndigheter som finner sted allerede i morgen tidlig. Opprinnelig sto ikke Erkebispegården på denne sakslisten overhodet.

- På sparket kan jeg si at vi nå må drøfte hva vi kan utrette, hvor raskt det kan skje, og hvilke muligheter vi har til å skaffe økonomiske midler. Da vi restaurerte og la Hjemmefrontmuseet til denne bygningen, fant vi frem til en deling mellom stat og kommune av utgiftene til dette. En lignende deling må man forsøke å finne frem til nå også, foreslår Buch.

Han mener Erkebispegården står i en særklasse blant byens fornminner, og at den må løsrives fra det øvrige arbeid med bevaring og rehabilitering. Buch deler riksantikvarens hjertesukk om at Trondheim egentlig har fått nok av stygge brannsår i sin gamle trehusbebyggelse opp gjennom årene, og at denne brannen kommer som et trist sjokk for byen og fortidsinteresserte i hele landet. Ordfører Anne Cath. Parow var på en reise til Bergen da meldingen om brannen kom.

Foto: xx