- Jeg synes det virker lite, og vil tro det er flere som overtrer denne bestemmelsen enn vår statistikk tilsier.

Det sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

For ti år siden vedtok formannskapet i Trondheim forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri fra Midtbyen, Bakklandet, Møllenberg, Buran, Lademoen, Rosenborg, Singsaker og Ila. Forbudet ble begrunnet med at fyrverkeri kan starte branner og forvolde skade på personer og bygninger.

Vedtok forelegg på 5000

- Hvorfor har ikke politiet opprettet flere enn to saker for brudd på rakettforbudet siden 2004?

- Jeg vil tro det har med kapasitetsutfordringer på nyttårsaften å gjøre. Oppdragsmengden gjør at vi må prioritere hva vi bruker politiressurser på. Men jeg har ikke dokumentasjon på dette, derfor blir det vanskelig å si noe bastant om det, sier Nordtvedt.

Den første av de to anmeldelsene fra politiets statistikk stammer fra 2005. Da ble det opprettet sak mot en mann som de mente hadde kastet kinaputter ved Festningen på nyttårsaften. Mannen vedtok ikke forelegget han fikk for overtredelse av brannvernloven. Saken ble derfor en del av en rettssak, hvor mannen også var tiltalt for andre forhold. Tingretten frifant imidlertid mannen for kinaputtbruken, opplyser fungerende påtaleleder Per Morten Brobakke ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Den andre anmeldelsen ble registrert nyttårsaften 2006. Da kom politiet over en mann som de mente hadde fyrt opp en større pakke fyrverkeri ved trehusbebyggelsen innenfor forbudssonen i Midtbyen. Han mottok et forelegg på 5000 kroner for brudd på brannvernloven, som han vedtok, opplyser Brobakke.

Bøtesatser

Skulle du først bli tatt for å fyre opp fyrverkeri innenfor forbudssonen i Trondheim, kan det fort bli en dyr fornøyelse.

– Bøtesatsen for uforsiktig omgang med sprengstoff og fyrverkeri starter på 7000 kroner. Det kan også være skjerpende omstendigheter som gjør at satsene blir høyere. Vedtar man ikke forelegget, vil det bli et påslag på 2000 kroner om saken går til retten, sier politiinspektør Eli Aasland ved Sør-Trøndelag.

- Riktig forbud

Politiet i Trondheim er godt fornøyd med fyrverkeriforbudet i deler av byen, og mener at det var riktig avgjørelse av kommunen å ta for ti år siden.

- Forbudet er veldig positivt og vi har registrert at situasjonen er langt bedre i området hvor forbudet gjelder. Vi mener at det var et riktig og viktig forbud å innføre på bakgrunn av både skader og mulige branner som er forhindret som følge av dette, sier Nordtvedt.

Bruk fornuften

Det bekrefter også vakthavende brann- og redningssjef Ole Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

– Det er blitt mindre bruk av fyrverkeri i forbudssonen. Så vidt vi registrerer er det blitt langt færre skader, sier han.

Han peker på at flere ting er med på å motvirke skader, blant annet forbudssonen, forbudet mot pinneraketter og de godt organiserte og populære offentlige fyrverishow. Holmvaag sier han kan komme med mange råd til de som selv skal skyte opp fyrverkeri, men han prioriterer to regler:

Ikke undervurder bruken av beskyttelsesbriller. Mange har fått ødelagt syn og livet sitt på grunn av at de ikke har tatt bryet med å ta på seg briller.

Hold deg edru til fyrverkeriet er skutt opp. Du kan heller feire litt ekstra etterpå.

– Jeg kunne sagt mye om at det må stå støtt, brukes i åpent lende, ikke bruke stor flamme når man tenner lunta og så videre, men det handler mye om sunt bondevett. Er folk edru så tenker de seg gjerne om selv. Pyroteknikk og alkohol er en dårlig kombinasjon. Det gir nedsatt dømmekraft og får folk til å ta lett på sikkerheten. Det øker faren for skader betydelig, sier Holmvaag.

I ti år har det vært forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri i deler av Trondheim. - Et riktig og viktig forbud, oppsummerer stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
– Forbudssonen har fungert veldig godt. Tilsynelatende helt etter hensikten, sier vakthavende brann- og redningssjef Ole Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste. Foto: Richard Sagen