Verdier for nær 200 millioner kroner er gått opp i flammer og 16 personer er omkommet ved brann i byen i tidsrommet 1973-1983. Gjennomsnittlig tre store branner hvert år det siste ti-året har herjet Trondheim.

De to største brannene i denne perioden har rammet byen de siste månedene, ødeleggelsen av deler av Erkebispegården 18. august og den katastrofale bryggebrannen natt til onsdag 2. november.

Gjenreisningen går ikke like hurtig alle steder. Stadig flere åpne sår i bybildet forteller sitt tydelige språk om Trondheims uhyggelige brannstatistikk.

Av årene 1973 til 1983 er det 1979 som peker seg ut som det verste brannåret. I alt fem storbranner, hvorav de fire siste i løpet av knappe syv uker, skaket opp byen mot slutten av året. Selv med moderne brannutstyr og et utrolig dyktig brannkorps lar ikke brannene seg stanse før store skader er gjort.

For nøyaktig seks år siden bragte Adresseavisen en lignende oversikt som denne.

Siden den gang har den røde hane galt for storbrann 19 ganger! Man tenker uvilkårlig på hvor ilden kommer til å ta fatt de nærmeste årene...

1973

Et rolig år for brannvesenet i Trondheim. Bare en gang var det nødvendig å slå storalarm. 23. april ble to gamle tregårder på Øvre Bakklandet, nummer 27 og 29, ødelagt av brann.

1974

Brannvesenet fikk det desto mer hektisk i 1974. Fire store branner satte sitt preg på statistikken. I mars ble to fraflyttede gårder i Innherredsveien herjet av brann, og i mai var ilden nok en gang løs på Bakklandet. Denne gangen var det eiendommene Nedre Bakklandet 24 og Nygaten 1 som ble flammenes rov. Tapet av Nedre Bakklandet 24 var smertelig. Den karakteristiske hjørnegården fra 1700-tallet var meget bevaringsverdig. Brannen var påsatt.

To uker senere gikk verdier for 15 millioner kroner tapt da Schreinergården i Olav Tryggvasons gate ble totalt ødelagt av en eksplosiv brann.

I juli la en brann Olav Tryggvasons gate 3 fullstendig i aske.

I oktober mistet fire barn livet da det oppsto brann i en leilighet i Alfred Trønsdals vei. Så mange var ikke omkommet i en enkelt brann i Trondheim siden sjømannshjemmet i Thomas Angells gate ble rammet av brann i mars 1968 og fem mennesker omkom.

1975

To større branner la to bolighus i Ila og en låvebygning på Byåsen i aske i mars og mai. Ved to andre mindre branner omkom i alt fem mennesker.

1976

En aprilkveld spredte en pyroman nok en gang uhygge i Trondheim. Først fikk han i stand brann i Erling Skakkes gate 35, deretter i Sandgaten 11. I Erling Skakkes gate rakk brannvesent å få herredømme over ilden på et tidlig tidspunkt, i Sandgaten gikk det langt verre. Ilden hadde fått så godt tak da brannmannskapene kom til at bygningen ikke var til å redde.

7. mai på dagtid gikk alarmen hos brannvesenet: Hotell Bristol står i flammer. Tross en voldsom innsats i slukningsarbeidet, ble hotellet totalskadet. Brannen, som trolig kostet om lag ti millioner kroner, oppsto på en tid av dagen da det var få gjester til stede, og alle rakk å komme seg i sikkerhet.

1977

Fra brannen i Hotell Bristol gikk det nesten 14 måneder før det igjen oppsto en alvorlig brann i Trondheim. 29. juni var det malerfirmaet Reidar Olsens forretningsbygg i Haakon VIIs gate på Lade flammene kastet seg over.

Skadetaksten etter brannen lød på 20 millioner kroner, i kroner og øre den verste Trondheims-brannen siden den store bryggebrannen i 1967.

Bryggene hadde vært forskånet fra større branner siden 1972, da firmaet Emil Grønnings brygge ved Ravnkloa ble totalskadet en februarnatt. 9. oktober var det nok en gang ild løs i en brygge. Denne gangen var det Kjøpmannsgata 65 som ble totalskadet av brann, en brygge som nok en gang ble flammenes rov denne uken.

Tre uker senere, 29. oktober, tok det til å brenne i en murgård i Innherredsveien. De ni leilighetene og fire hyblene i huset fikk store brannskader.

Den fjerde storbannen i 1977 inntraff nøyaktig en måned etterpå.

Kjempeinnsats fra brannvesenet som satte inn store styrker berget Trondheim fra nok en katastrofal bryggebrann. Den tre etasjes store Meinhardt-bryggen fikk ødelagt de to øverste etasjene, etter at brannvesenet hadde kjempet i nærmere tre timer mot ilden for å få den under kontroll i Nygata 24.

I desember omkom ett menneske ved en brann i Vollabakken 26.

1978

De to eneste storbrannene dette året brøt ut med bare tre ukers mellomrom. Natt til 16. januar satte brannvesenet inn store styrker for å bekjempe en brann i Strandveien 27. Den eldre trebygningen i tre etasjer inneholdt i alt ni leiligheter. Brannstyrken konsentrerte seg om å beskytte gårdens bakbygning, og fikk ilden under kontroll i løpet av en time.

Hovedbygningen ble totalskadet, mens bakbygningen fikk en del vann- og brannskader.

Om kvelden 9. februar ble en ubebodd og rivemerket bygård i Anders Buens gate 9 flammenes rov. Brannvesenet satset på å berge nabobygningene og hadde ilden under kontroll på en halv time.

1979

1979 ble det verste brannåret i Trondheim siden 1968 da en pyroman skapte uhyggestemning i Østbyen. Storbannene oppsto i andre halvår etter at det ikke hadde vært branner av alvorlig omfang på ett og et halvt år. Den første storbannen rammet nok en gang en eiendom i Sandgaten. 8. august var det nummer 71 som ble herjet av brann. I løpet av morgentimene spredde brannen seg også til nabogårdene 69, 73 og 75. Sandgaten 71 og 73 ble sterkt brannskadet, mens nummer 69 og 75 slapp fra brannen med mindre skader.

Den store branndramatikken oppsto imidlertid først i årets syv siste uker da det ble registrert fire større branner. Like før midnatt 7.

november gol "den røde hane" for ny storbrann i en brygge. Ilden var løs i Willmann-bryggen i Fjordgaten 50. Faren var overhengende for at brannen kunne spre seg til nabobryggene og alt disponibelt mannskap inkludert frimannskaper, studentreserven og syv mann fra brannvernet ved Marienborg ble satt inn i kampen mot flammene. Frøst etter fire timers iherdig slukningsarbeid var ilden under kontroll. De to øverste etasjene av bryggen ble totalskadet og det var også store skader i øvrige deler av bygningen.

25. november ble tolv leiligheter i Kirkegaten 51 og 53 gjort ubrukelige av en brann. Det tok brannmannskapene en time å få kontroll over brannen.

De siste tre ukene av 1979 ble det satt en makaber brannrekord i Trondheim. På 19 dager brøt det ut brann i en og samme gate tre ganger! Det var Bergsligate som var så hyppig hjemsøkt av ilden. I to av brannene ble det gjort betydelig skade. I Bergsligate 3 ble det slått alarm 12. desember kl. 11.16 om formiddagen. Tredje etasje i gården ble totalt utbrent, ellers lyktes det å begrense skadene.

Styrkene hadde knapt nok gjort seg ferdig med etterslukkingen før det 01.35 natt til 13. desember løp inn melding om brann i samme gate, denne gang i nabogården nummer 5. Under meget dramatiske omstendigheter ble to personer reddet fra taket i siste liten. En person omkom i brannen hvor i alt syv leiligheter i tredje etasje ble totalskadet.

Den tredje og siste brannen i Bergsligate oppsto om kvelden nyttårsaften. Nok en gang var det tredje og fjerde etasje det gikk verst ut over.

1980

To branner i sentrum av Trondheim dominerer brannstatistikken for dette året. I april ble C. I. Pedersen-gården, en stor forretningsgård i Olav Tryggvasons gate, totalskadet av brann. På grunn av skiftende vindforhold var det stor fare for at brannen skulle spre seg til øvrige bygg i kvartalet, og det tok mer enn fire timer før ilden var under kontroll.

30. oktober ble enda en brygge gjort om til en rykende ruinhaug.

Thaulow-gården i Ravnkloa ble totalskadet av brann. Ilden begynte i Olav Tryggvasons gate 42, men spredde seg senere til Munkegaten 64. Hverken bryggen, murgården eller et skur som lå inntil eiendommene lot seg berge.

I slutten av februar omkom et eldre ektepar i en brann i Klostergata.

1981

Også dette året slapp Trondheim med storbrann to ganger. En myrbygning med sidefløy i Kleists gate fikk store skader under en brann i begynnelsen av februar, mens eiendommen Sandgata 7 ble brannherjet i midten av mars. Under brannen i Sandgata ble en rekke personer berget ut av huset like før bygningen ble overtent.

En person omkom i en brann i april i Kaptein Roosens veg.

1982

Den mest omfattende brannen i 1982 svidde av tre store bygninger i Kjøpmannsgata i juli. En person omkom da nummer 28, 30 og 32 ble totalskadet av brann.

Tidligere på sommeren, i midten av juni, ble to hus på Øvre Bakklandet sterkt skadet ved en kraftig brann.

Årets første brann av større omfang fant sted på Charlottenlund skole hvor to paviljonger ble totalskadet 31. januar. Brannen var påsatt.

I september brant alle bygninger på gården Saupstad Søndre ned til grunnen. Både låven, redskapsbygningen, to stabbur og våningshuset ble flammenes rov. Ingen var hjemme da brannen brøt ut.

1983

Hittil i år har Trondheim opplevd to større branner og begge har fått betegnelsen brannkatastrofer. Både brannen i Erkebispegården 18. august og den store bryggebrannen i Kjøpmannsgata og på Nordre Verft 2. november vil føye seg inn i rekken av de store katastrofebrannene i Trondheim. Ikke siden seks brygger brant ned til grunnen i 1967 har verre branner hjemsøkt Trondheim. Brannvesenets innsats og et kjærkomment regn er årsaken til at ikke brannen 2. november utviklet seg til å bli en større bybrann, noe Trondheim har vært forskånet fra i dette århundre.

En person omkom i brann i Asbjørnsens gate 3. oktober.