42-åringen som er siktet for uaktsomt bildrap, etter at en 68-åring ble påkjørt og mistet livet ved Leinstrand i oktober i fjor, hadde et falskt førerkort.

Det kommer frem i rapporten fra Statens vegvesens ulykkesanalysegruppe (UAG).

- I dette tilfellet er et falskt førerkort utstedt i Polen blitt brukt som dokumentasjon på førerrett, skriver UAG.

Etterforskningsleder ved Heimdal politistasjon, Marit Johanne By, bekrefter opplysningen.

- I en slik sak er det naturlig at vi sjekker ut gyldigheten av førerkortet. I dette tilfellet er det Kripos som har kontrollert førerkortet. Det har vært en del av etterforskningen, men jeg har ingen ytterligere kommentar, sier By til Adressa.no.

Kan være medvirkende årsak

68-åringen ble påkjørt på kvelden mens det var mørkt ute. Den siktede 42-åringen har overfor politiet hevdet at han ble blendet av en bil, og at han trodde han hadde kjørt på et dyr.

Ulykkesanalysegruppa mener at det er mangelen på kjøreopplæring er en av faktorene som kan ha medvirket til ulykken. Under faktorer av «stor betydning» for at ulykken skjedde, skriver Ulykkesanalysegruppa «bilfører mangler kompetanse/førerrett», og at «bilfører ikke bruker synet og hovedlyset på riktig måte i forhold til valgt hastighet.»

Mulige feil på ulykkesbilens lys og at fotgjengeren ikke brukte refleks pekes også på som faktorer som kan ha spilt inn.

Foreslår bedre kontroll

Et av målene med Ulykkesanalysegruppas rapporter er at rapportene skal foreslå tiltak som kan forhindre at lignende ulykker skjer i fremtiden.

I sine forslag til nasjonale tiltak skriver Vegvesenet at man bør vurdere om kontrollen av om utenlandske førerkort er ekte er god nok under utekontrollene som foregår langs veiene.

By forteller at politiet har rutiner for å sjekke om førerkort er gyldig, men at dette ikke er standard prosedyre.

- Vi sjekker ikke alle utenlandske førerkort, men har metoder for å påvise om et førerkort er ekte ved tilfeller hvor vi har mistanke om at det ikke er ekte, forteller By.