De syv, som er i alderen mellom 27 og 44 år, møtte i formiddag i Sør-Trøndelag tingrett. Klokken 10.03 satte tingrettsdommer Rune Lium retten i den store straffesaken etter den to år lange Operasjon Gilde-etterforskningen.

Litt senere nektet alle de syv trondhjemmerne for å ha deltatt i en organisert, kriminell gruppe.

Nekter

Rundt ti tilhørere og like mange pressefolk fra de fleste av landet store redaksjoner fulgte innledningen av saken i formiddag.

De tiltalte satt uttrykksløse mens statsadvokat Unni Sandøy leste fra den omfattende tiltalen mot dem. Seks av mennene er tiltalt etter straffelovens paragraf 60A, omtalt som «mafiaparagrafen». Paragrafen dobler strafferammen, dersom de tiltalte blir dømt. I tillegg kommer tiltalepunkter for grov produksjon, omsetning og oppbevaring av doping, hvitvasking, heleri, trusler og bevisforspillelse for enkelte av mennene.

Etter at statsadvokaten var ferdig med å lese fra tiltalen, måtte de syv svare om de erkjente straffskyld. Noen av mennene erkjente straffskyld for enkelte av forholdene, men var krystallklare på en ting:

De har ikke vært en del av en organisert, kriminell gruppe, slik påtalemyndigheten mener å ha bevis for.

Den ene av de tiltalte, en 27-åring, valgte ifølge hans forsvarer Christian Wiig å vente med å ta stilling til spørsmålet om straffskyld til han skal forklare seg senere i saken.

Voldsom dokumentmengde

Rettssaken er en av de største i Sør-Trøndelag noen sinne og etterforskningen er omtalt som den største dopingsaken i Europa. Dokumentmengden fra politiet er voldsom stor.

I morgentimene fraktet rettsbetjenter og politiet inn 47 ringpermer som utgjør det samlede materialet mens de syv tiltalte tok plass i sal 206 med sine forsvarere.

I fjor høst falt det dommer flere andre steder i landet. Dommer som kom som følge av Operasjon Gilde-etterforskningen. I Stavanger, Hordaland, Ringerike og Larvik forklarte menn i 20 og 30-årene seg for tingretten om hvordan de på oppdrag skal ha sendt hundrevis av pakker med kontanter per post til adresser i trondheimsområdet.

Oppdraget skal de ha fått av enkelte av de som sitter på tiltaltebenken i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Det er ventet at disse mennene skal vitne senere i den rekordlange rettssaken mot de syv trønderne.

Du kan lese mer om hvordan politiet fulgte denne pengestrømmen i mandagens utgave av Adresseavisen.