Det sier Elin Kyseth i Frelsesarmeen.

Siden 1915 har Adresseavisens juleinnsamling bidratt til at mange får en litt bedre jul.

– Målet er at de som trenger det mest skal få et lite pustehull i hverdagen, og en litt romsligere julefeiring enn de ellers ville fått. Skal du feire jul i år og har behov for litt ekstra, så må du ta kontakt og søke om støtte, sier Kyseth.

En god prat

Få dager etter åpning har mange søkt om støtte fra Juleinnsamlingen. Foto: Morten Enger

På et rom hos Frelsesarmeen i Trondheim sitter mange frivillige og tar imot søknader.

– For meg er det viktig å få en god prat med hver enkelt søker, sier Catrine Pettersen Skippervik.

Hun er en av mange frivillige som bruker tiden fra klokken 10 til 13, hver dag denne og neste uke til å ta imot søkere.

Catrine Pettersen Skippervik sier hun vokser som menneske på å sitte som frivillig under Juleinnsamlingen. Foto: Morten Enger

– For oss frivillige er det viktig at de som kommer hit får en god opplevelse og en god samtale. Vi møter folket slik vi selv ønsker å bli møtt, sier Pettersen Skippervik.

– Hvordan er det å møte de som kommer hit?

– Jeg merker stor forskjell fra person til person. Vi vet jo ikke hva de har opplevd tidligere i livet. Vi dømmer ingen, og det er mange som ønsker å fortelle om livet sitt og hvordan de har det. Da er det viktig å være der for dem, sier Pettersen Skippervik.

– For min egen del gir det meg mye å tilbringe noen timer her. Jeg føler meg heldig som kan bidra med hjelp til de som virkelig trenger det, legger hun til.

Tror det blir mange søkere

Til juleinnsamlingen i 2021 ble det samlet inn 1,9 millioner kroner. Det ble levert ut 1800 gavekort til søkere.

– I år er vi spent på hvordan den økonomiske situasjonen slår ut. Det er mange ting som har steget i pris og vi forventer flere søknader. Det kan også bety at vi må gi noen søkere avslag, sier kontorleder i Adresseavisen, Rannei Mesloe.

Kanskje må vi gi noen avslag i år, sier kontorleder i Adresseavisen, Rannei Mesloe. Foto: Glen Musk

Stor giverglede

– Givergleden er stor og det er mange faste givere til juleinnsamlingen, sier Mesloe.

– Jeg tror byens befolkning skjønner at dette er en innsamling der pengene går til de som trenger det. Men folks økonomi, med for eksempel økte matvarepriser kan også virke inn på givermuligheten. Vi får håpe at det er det flere som ønsker å bidra med litt, sier Mesloe.

– Jeg tror det er ekstra viktig å gi litt til Juleinnsamlingen i år. Nå er det mange som trenger hjelp, så alle bidrag er ekstra gode på tross av at vi alle har det litt trangere i år, sier Kyseth.