Bakterier av denne typen er ganske vanlige, både hos mennesker og dyr. Men enkelte gule stafylokokkbakterier har utviklet resistens mot flere typer antibiotika. Disse kalles MRSA.

Den aktuelle besetningen er testet som ledd i en smitteoppsporing rundt en svinebesetning i Stjørdal. Trondheim kommune ved smittevernoverlegen samarbeider med kommuneoverlegen i Stjørdal om oppfølgingen ettersom det er til dels felles røktere med et fjøs i Stjørdal.

Arbeidet med å kartlegge og ta prøver ble omgående satt i verk, og det er innført restriksjoner. De fleste besetningene der bakterien er påvist er lokalisert i Nord-Trøndelag, men nå er også andre fylker inkludert Sør-Trøndelag med denne besetningen i Trondheim.

– Bakterien er nå påvist ved 15 besetninger. I alt 30 besetninger er undersøkt, sier Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune.

Ni besetninger ligger i Nord-Trøndelag, én ligger i Sør-Trøndelag og én i Troms.

Dyr i de berørte besetningene skal sendes til slakt. Etter tømming av fjøs skal disse vaskes og desinfiseres.

MRSA gir sjelden alvorlige infeksjoner hos personer som ellers er friske, men kan hos spesielt infeksjonsutsatte personer gi alvorlige infeksjoner som kan være vanskelige å behandle.

Det er den bakterievarianten som etablerer seg lett hos dyr som har fått betegnelsen LA-MRSA eller dyreassosiert MRSA. Det finnes lite LA-MRSA i Norge. Bakterien ble påvist hos norske husdyr første gang i 2011, på et slakteri. Første gang bakterien ble påvist i en svinebesetning, var i 2013. Senere har det vært flere utbrudd i svinebesetninger i Rogaland og på Østlandet. På de fleste gårdene har de klart å bli kvitt bakteriene.