I takt med at influensaviruset sprer seg i befolkningen kommer stadig flere pasienter til legekontorene for å få vaksine. Ved Byåsen legesenter har det vært jevn pågang av syke pasienter siden før jul, og nå øker presset på vaksinering.

- Holder knapt ut uka

- I går vaksinerte vi 20-30 personer, og forventer like mange i dag, sier Anders Asklund, som er spesialist i allmennmedisin. Han er usikker på om beholdningen på 30 vaksiner kommer til å rekke ut uka.

- Det blir knapt, men vi får mer fra apoteket, sier han.

Fem andre legekontor i Trondheim har allerede gått tom for influensavaksinen. Disse etterbestiller fra Vaksinasjons- og smittevernkontoret i kommunen.

God tilgang

- Når influensaen rammer kommer pasienter som ikke fikk vaksinen i september i fjor til legekontorene. Legekontor som går tom for vaksine, kan etterbestille hos oss, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.

Hun holder fast på at det er viktig at folk i risikogruppene blir vaksinert.

- Det er klar anbefaling både fra norske og europeiske helsemyndigheter.

Sesongvaksinen mot influensa inneholder tre ulike virus, inkludert svineinfluensaen fra 2009. Vaksinene til kommunene kommer fra Folkehelseinstituttet.

- Vaksinerer meg hvert år

Ved Byåsen legesenter er det tidvis fullt av folk på venterommet.

- Vaksineringen tar vi unna, det er ikke noe problem, sier dr Asklund. Vårt største problem er sitteplasser, ettersom pasientene skal sitte ned en stund etter vaksineringen.

På laboratoriet sitter Gerd Reitan, klar til å få sin dose av influensavirus.

- Jeg pleier å ta vaksinen hvert år, for å trygge meg selv så langt det er mulig. I fjor ble jeg riktignok syk likevel, og i år er jeg litt sent ute, så vi får se. Men jeg håper at jeg slipper å bli syk, sier Reitan.

Barn og unge utsatt

Folk som ikke omfattes av risikogruppene, men ønsker å vaksinere seg, kan få vaksinen på resept fra fastlegen.

- Disse pasientene må hente ut vaksinen på apoteket, og får deretter hjelp til å sette den på legekontoret, sier Sagvik.

Smittevernoverlegen mener særlig barn og unge rammes oftere av influensa, og kanskje spesielt av svineinfluensa, på grunn av lavere immunitet.

- Det er fordi immuniteten opparbeides gjennom år.

Ifølge apotekkjedene skal det være god tilgang på vaksinen også her.

Ved Byåsen legesenter har 20-30 pasienter fått vaksinen hver dag etter jul. Foto: Christine Schefte