– Det verste jeg har opplevd. Smertene var ubeskrivelige.

Thomas Rømma vil helst ikke snakke om marerittet han opplevde for en måned siden. Sammen med gamle klassekamerater koste 23-åringen seg i sommernatten på Tiller i Trondheim. Klassekameratene hadde mye å snakke om rundt bålet. Thomas skulle rette på en vedkubbe. – Plutselig tok det fyr i den ene foten, og da jeg prøvde å slukke flammene med høyrehånden, tok den til å brenne. Jeg bare skrek av smerte. De andre sto sjokkerte og så på, forteller han. Ferske dieselflekker på buksen førte til at flammene bet seg fast i dongeristoffet.

Nektet hjelp

Selv var han satt ut av smertene og ikke i stand til å kommunisere med AMK-sentralen, men en snarrådig kompis ringte alarmnummeret.

– Han forklarte hva som hadde skjedd, men hjelp fikk vi ikke. Vakthavende sa at skadene ikke var alvorlige nok til at de ville sende en ambulanse. Det samme svaret fikk vi andre gangen vi ringte, sier en oppgitt Thomas Rømma. Han priser seg lykkelig over at det raskt kom til en festdeltaker som både var kjørbar og som hadde bilen i nærheten. Han tør ikke tenke på hvor alvorlige skadene kunne ha blitt hvis han hadde måttet vente på en drosje.

Alvorlige forbrenninger

Vakthavende lege på St. Olavs Hospital konstaterte at Rømma hadde pådratt seg alvorlige forbrenningsskader. Diagnosen var tredjegradsforbrenninger i den ene foten samt tredje- og andregradsforbrenninger i fingrene og den høyre håndflaten.

– Hvordan kunne noen over telefon fastslå hvor alvorlige brannskader jeg hadde?

Det er spørsmålet den sindige 23-åringen stiller seg i ettertid. Ni dager måtte han tilbringe på sykehus. Utstyrt med trykkhanske og trykksokk som skal få bort arrene samt gjøre huden mer elastisk, går han nå inn i nok en uke som arbeidsufør.

– Jeg er i første omgang sykmeldt i to måneder. Det er kjedelig, men forhåpentligvis klarer jeg snart å holde sønnen min igjen, forklarer Rømma.

Vantro mor

Moren Linda Harriet Johansen stiller seg svært kritisk til hvordan sønnen ble behandlet av AMK-sentralen. Hun mener det er mange ubesvarte spørsmål i denne saken.

– Skal ikke ambulansen komme når noen er alvorlig skadet og trenger hjelp, spør hun. Videre klarer hun ikke å la være å tenke på at sønnen muligens ikke hadde måtte ligge på sykehus med så alvorlige skader, hvis ambulansen hadde tatt turen til Tiller.

– Samtaler med leger samt journalen til Thomas indikerer at han ved rask nedkjøling i en ambulanse hadde sluppet fra uhellet med mindre smerter og komplikasjoner, hevder Johansen, som er omsorgsarbeider. Hun utelukker ikke at familien vil gå videre med saken i form av en klage til Helsetilsynet.

– En misforståelse

Systemansvarlig for AMK i Sør-Trøndelag, Sindre Mellesmo, mener at AMK-sentralen ikke kan lastes for at ambulansen uteble. Han hevder at det ble sendt ut en ambulanse allerede under samtalen med 23-åringens kamerat, men at den ble tilbakekalt etter samråd med ham.

– Vedkommende sa at han selv ville kjøre pasienten til sykehuset, etter at han hadde meddelt at tilstanden ikke var så dårlig at det var nødvendig å vente på en ambulanse, sier Mellesmo. Han påpeker at mange og uklare stedsangivelser fra innringerens side kan ha gitt ham inntrykk av at det ikke ble sendt en sykebil.

Foto: STEINAR FUGELSØY
Foto: STEINAR FUGELSØY