Minst 129 personer ble fredag drept i terrorangrepene mot Paris. Terroralarmen gikk like før klokken 22. To timer senere ble det klart at totalt seks steder hadde blitt angrepet. Over 200 personer er skadd.

IS-jubelen for massakren i Paris har svært omfattende i sosiale medier i etterkant av angrepet. Ifølge president François Hollande sto ekstremistene i IS bak.

Følg utviklingen etter terrorangrepet i vårt livestudio

LES ALT OM PARIS-TERROREN

- Minner om Madrid i 2004

Frankrike-ekspert og professor ved NTNU, George Chabert, sier til Adresseavisen at angrepene i Paris fredag er noe helt nytt for Frankrikes del.

- Tidligere har det vært klasseskillet, mangel på integrering og motsetninger som har vært årsakene til terror i Frankrike. Angrepet mot Charlie Hebdo i januar var noe helt annet enn dette. Fredagens angrep er gjort på en måte som er mye mer sammenlignbart med det som skjedde i Madrid i 2004. Det vi så fredag er Midtøsten-konflikten i Europa, forklarer Chabert.

Terrorangrepet i Spania tok livet av 191 personer, da flere bomber eksploderte på Madrids toglinjer. Over 600 blir skadd etter at en undergruppe av Al-Qaida detonerte ti bomber.  Angrepet er ett av 30 i Europa siden 2000.

SE OVERSIKT: Her er terrorangrepene i Europa de siste 15 årene

Vil fortsette å bombe IS

Chabert trekker frem president François Hollandes uttalelser i midten av september, om å støtte USA i bombingen av opprørsmål i Syria som en grunn til fredagens angrep.

- Vi er en del av koalisjonen i Irak og vi har sendt overvåkingsfly til Syria for å kunne vurdere om det er nødvendig med flyangrep, sa presidenten den gang.

Han opplyste også at landet hadde bevis for at syrere hadde planlagt flere angrep mot Frankrike. Franske bombefly deltar i den USA-ledede militæroperasjonen mot IS i Irak og Syria.

Lørdag meldes det at Frankrike vil fortsette luftangrepene mot IS-mål i Syria med full tyngde. Flere øyenvitner har fortalt at de fredag kveld hørte gjerningsmennene rope at angrepet var hevn for Frankrikes bombing i Syria.

- Konsekvens av Hollandes uttalelser

- Det som nå skjer, er trolig en konsekvens av de uttalelsene. Man har stor innvandring i Frankrike, som har ført til veldig tilspissede situasjoner. Landet har store motsetninger, likevel er det vanskelig å konkludere med at det er dét som er årsaken til fredagens angrep. Dette er ikke en fortsettelse av det som har skjedd tidligere, mener professoren.

Han legger til at han ikke tror fredagens terror har noe med sosiale problemer i det franske samfunnet å gjøre.

- Dette er for omfattende til å skyldes dét. Alt tyder på at de visste hva de gjorde og at de hadde god logistisk oversikt. Dette vises også ved at de visste hvor Hollande var, forklarer Chabert.

Flere grunner til å velge Paris

NTNU-professoren sier han ble lamslått over nyheten om terroren i hans hjemland fredag kveld. Totalt har Frankrike vært utsatt for sju terrorangrep bare de siste 15 årene.

Chabert tror at Frankrike er et attraktivt mål for terrorister av flere årsaker.

- Jeg tror Paris og Frankrike kan være lettere å angripe enn for eksempel London. Tilgjengeligheten, oppmerksomheten og den store påvirkningen er hovedårsakene til at man velger Paris. Dette og det faktum at Frankrike har en symbolsk verdi, gjør landet til et yndet mål sammenlignet med for eksempel Russland og Moskva, forklarer professoren.

Han trekker frem Obamas sympatierklæring med Frankrike kort tid etter angrepene som eksempel.

- Det er naturlig å stille spørsmålet om det samme ville skjedd dersom dette skjedde i Russland, sier Chabert.

Adresseavisen har gitt ut ekstra e-avis i dag, i forbindelse med terroren i Paris

- Tidligere har det vært klasseskillet, mangel på integrering og motsetninger. Denne gangen er det noe helt annet, sier professor ved NTNU, George Chabert. Foto: Terje Svaan