Den tyrkiske statsministerens kontor har drøftet utviklingen på grensa med generalstaben og bedt utenriksdepartementet konsultere NATO om situasjonen.

Tyrkiske myndigheter meldte at to russiske fly nærmet seg grensa før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned da det hadde krenket tyrkisk luftrom. De sier det ble advart ti ganger før det ble åpnet ild.

En tyrkisk militærtalsmann sier det var tyrkiske F16-fly som skjøt ned kampflyet. Han gjør det klart at flyet ble advart før det ble åpnet ild, men at advarslene ble ignorert.

Men Russlands forsvarsdepartement sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tida. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

I flammer

TV-kanalen Haberturk viser flyet som styrter i flammer i Syria, like ved grensa. Begge flygerne greide å hoppe ut av flyet i fallskjerm, ifølge opptak som er sendt ut av nyhetsbyrået Anadolu.

En av flygerne er tatt til fange av turkmenske opprørsstyrker i Syria, ifølge CNN Turk, og turkmenerne leter etter den andre.

Syrian Observatory for Human Rights, som har gode kilder i Syria, sier at russiske helikoptre er i virksomhet i området på leting etter flygerne.

Turkmensk område

Siden Russland trappet opp engasjementet i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom.

Flyet styrtet i et område som kalles Turkmen-fjellet i Hatay-provinsen, ikke langt fra kystbyen Latakia. Syriske regjeringsstyrker har de siste dagene vært på offensiven i området med russisk luftstøtte.

Aktivister i området lastet opp en video som viser flyet som styrter, og der man kan høre noen rope: «Gud er stor, det var et russisk fly».