I en tale søndag omtalte Obama skytemassakren som «brutale drap», en «grusom massakre» og den «dødeligste skyteepisoden i USAs historie».

50 mennesker ble drept i angrepet på en nattklubb for homofile i Orlando i Florida natt til søndag. Flere amerikanske medier har slått fast at dette er det høyeste dødstallet i noen skytemassakre i USA i det minste siden 1949.

Obama ba amerikanerne om ikke å gi etter for frykten. Han forsikret at alt vil bli gjort for å finne ut om gjerningsmannen i Orlando hadde forbindelser til terrorgrupper.

- Erklærte troskap til IS

Ekstremistgruppa IS tar på seg ansvaret for skytemassakren i Orlando i Florida, melder nyhetsbyrået Reuters. Kunngjøringen fra IS kommer via ekstremistgruppas eget nyhetsorgan Amaq.

Amerikansk politi har ikke bekreftet at massakren var et islamistisk terrorangrep.

Ringte nødnummeret

Den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando ringte nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS rett før angrepet, opplyser kilder i politiet til amerikanske medier.

I telefonsamtalen erklærte Omar Mateen (29) troskap til IS' leder, melder TV-stasjonen NBC News og avisa Washington Post.

Han skal i samtalen også ha nevnt terrorangrepet i Boston i 2013. De to brødrene som sto bak dette angrepet, skal ha vært motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Opplysningene om telefonsamtalen, som stammer fra ikke navngitte kilder, ble søndag kveld også omtalt av TV-stasjonen CNN og andre amerikanske medier.

Tidligere opplyste amerikanske myndigheter at de ikke hadde påvist noen forbindelse mellom massakren på en nattklubb for homofile natt til søndag og utenlandske terrorgrupper, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gjerningsmannen drept

Skytemassakren er den verste i USA i moderne tid.

– Allerede da de første politibetjentene kom til stedet, så vi at minst 20 mennesker var drept. Dessverre har tallet steget til 50. Dette er en av de verste tragediene vi har opplevd, sier John Mina, som er sjef for politiet i Orlando.

Gjerningsmannen ble selv drept av politiet, og amerikanske myndigheter hadde søndag kveld ikke offisielt bekreftet hvem han er. Men kilder i politiet har identifisert mannen som Omar Mateen, en 29 år gammel amerikaner med afghansk familiebakgrunn.

Motivet bak ugjerningen er foreløpig ikke kjent, men myndighetene i Florida mener uansett at det må anses som terrorisme.

– Når noen går inn og skyter og dreper så mange mennesker, så er det åpenbart en terrorhandling, sier delstatens guvernør Rick Scott.

– Sint da to menn kysset

Kort tid etter angrepet sa en talsmann for det føderale politiet FBI at de hadde opplysninger som pekte i retning av at gjerningsmannen hadde forbindelser til islamistiske miljøer.

Amerikanske myndigheter opplyste senere at de ikke hadde påvist noen forbindelser mellom massakren og utenlandske terrorgrupper, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mateens far antyder at det var hat mot homofile som lå bak, og ikke et religiøst motiv. 29-åringen ble sint da han for en stund siden så to menn i Miami som kysset, forteller faren Mir Seddique til TV-kanalen NBC News.

Seddique, som ber de pårørende om unnskyldning, tror episoden i Miami kan ha sammenheng med massakren i Orlando natt til søndag.

Løp fra stedet

Det var over 300 mennesker inne på nattklubben Pulse i South Orange Avenue da gjerningsmannen begynte å skyte rundt klokken 2 på natten.

Vitner forteller om en kaotisk situasjon der noen valgte å kaste seg ned på gulvet, mens andre løp ut og bort fra nattklubben. «Kom dere ut og løp videre», skrev nattklubben på Facebook.

– Venninnen min sa at noen hadde begynt å skyte. Jeg trodde det bare var en del av sceneshowet. Helt til jeg så at det ble skutt med ordentlig ammunisjon, sier øyenvitnet Rosie Feba til avisa Orlando Sentinel.

Etter en stund tok gjerningsmannen flere gisler inne på nattklubben. Klokken 5 bestemte politiet seg for å gå til aksjon.

– Minst en politimann ble såret i aksjonen, men avgjørelsen om å gå inn i lokalene reddet minst 30 menneskeliv, sier politisjef John Mina.

Verste i nyere tid

Antallet drepte på nattklubben i Orlando er høyere enn i noen annen skytemassakre i USA i moderne tid.

Inntil angrepet på Pulse var det angrepet på universitetet Virginia Tech i 2007 som var regnet som den verste skytemassakren i USA siden 1940-tallet. Her ble 32 mennesker drept, i tillegg til gjerningsmannen som tok sitt eget liv.

Utenriksdepartementet i Oslo har forsøkt å undersøke om noen nordmenn var til stede på nattklubben da tragedien fant sted, og søndag kveld var det ikke noe som tydet på det.

Ugjerningen har vakt glede blant folk som følger nettsteder som er knyttet til ekstremistgruppa IS, ifølge flere medier. Et bilde av Mateen skal ha blitt lagt ut på flere Twitter-kontoer med forbindelser til den ytterliggående islamistgruppa.

Det var imidlertid ikke kommet opplysninger søndag kveld som tydet på at IS hadde gått ut med noen offisiell uttalelse om angrepet.

- Ligg unna området, skriver politiet i Orlando på Twitter. Foto: Orlando Police
Mennesker ventet i gaten et stykke unna nattklubben. Foto: Scanpix