Det er VG som torsdag kveld kan opplyse at de har fått en bekreftelse fra tyrkiske myndigheter på at den 32 år gamle trønderske IS-avhopperen sitter i et tungt bevoktet fengsel i Gaziantep i Tyrkia. Han skal tidligere ha sittet i varetekt i grensebyen Kilis.

Det var onsdag at Adresseavisen fikk en bekreftelse fra Utenriksdepartementet om at en norsk borger var anholdt i Tyrkia. Pågripelsen skjedde for noen uker siden, og etter det Adresseavisen erfarer er IS-avhopperen anholdt for ulovlig grensepassering fra Syria til Tyrkia.

Blir etterforsket

Opplysningene bekreftes nå til VG av talsmann Dogan Eskinat ved presidentens kontor.

- Vi kan bekrefte at den norske mannen du spør om sitter i varetekt. Han holdes i fengselet i Gaziantep. Han har selv opplyst at han har desertert fra ISIS og tatt seg til Tyrkia, og vi må etterforske saken, sier Eskinat til VG. Han legger til at mannen kan risikere å bli tiltalt som medlem av en terrororganisajon.

Mannen skal i et nytt fengslingsmøte i slutten av juli bekrefter fengslet til VG.

Poserte med gevær

Adresseavisen har tidligere skrevet at mannen forsvant fra psykiatrisk behandling. Han fortalte først til venner at han leverte nødhjelp.

I april 2015 sendte han et bilde av seg selv til en venninne i Nord-Trøndelag. På bildet poserte han med en AK-47, en automatrifle, iført hettegenser og lue. I mai samme år kom et nytt livstegn fra IS-hovedstaden Raqqa. Da endret verdalsmannen blant annet profilbilde på Facebook.

VG har også vært i kontakt med en lokal forsvarer som sier at nordmannens forklaringer vil være avgjørende for hva som skjer videre. Dersom han kun blir dømt for ulovlig grensepassering anslår hun at prosessen kan ta fra én til seks måneder og at mannen da vil bli deportert fra Tyrkia for så å få et femårig innreiseforbud.

Ved alvorligere dom kan prosessen ta lengre tid.

Frykter hardhendt behandling

Amnesty uttalte onsdag til Adresseavisen at risikoen for en hardhendt behandling i fengselet er relativt stor, men at mannen også er heldig stilt ettersom han er norsk statsborger.

- Norske myndigheter har slik jeg har forstått det allerede bedt om besøkstillatelse i fengslet, og de vil kunne bistå ham for å sørge for at hans rettigheter blir ivaretatt, både med tanke på behandlingen i fengslet og retten på en advokat, uttalte Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International

Adresseavisen publiserte i midten av mars 2015 en lengre dokumentar om tre nordtrøndere som dro til Syria for å leve med IS-terrorister. Den dokumentaren kan du lese her.

Fengslet i Tyrkia: UD har ikke ønsket å bekrefte at det er den 32 år gamle verdalsmannen som forsvant til Den islamske staten (IS), som nå sitter fengslet i Tyrkia. Tyrkiske myndigheter bekrefter nå til VG at det er den aktuelle mannen som er fengslet. Foto: Privat