Trump tegnet bildet av seg selv som en tøff og suksessrik forretningsmann som gjør ham til en tøff forhandler og leder.

- Hillary har ikke utholdenheten til å forhandle, sa Trump i den første tv-debatten mellom de to.

Clinton svarte med å vise til sine erfaringer som utenriksminister og harde høringer hun har vært gjennom på hjemmebane. Trump er ikke er egnet til å lede landet og være overstkommanderende når han lar seg hisse opp over at iranere i småbåter i Persiabukta tirrer amerikanske marinefartøyer, sa Clinton.

Les også: Eksperter: Klar seier til Clinton

Nedtonet oppførsel

Debatten var frisk, men begge kandidater beholdt kontrollen og unngikk å gjøre store tabber. Den ekstremt erfarne Clinton var åpenbart bedre forberedt, men forventningene til den uerfarne Trump er lavere.

Hillary i knallrødt antrekk smilte mye og lot seg ikke vippe av pinnen. Trump i svart dress og rødt slips kom med stadige kommentarer og avbrytelser, men var ikke i det bøllete hjørnet. Han unnlot å kalle motstanderen "crooked Hillary" og lot ikke Bill Clintons seksuelle utskeielser bli noe tema. I stedet klaget han stadig på ufine angrep mot ham i den politiske reklamen fra Hillary Clintons side.

Les også: Diskuterte økonomi, raseproblematikk, IS og Obamas fødested

- Kina bruker USA som sparegris

Da temaet var økonomi sa Clinton at det må satses på å innovasjon, ren energi, infrastruktur, økning av minimumslønnen, lik lønn for likt arbeid, betalt svangerskapspermisjon og mer skatt for de rikeste.

Trump gjentok sine argumenter fra valgkampen om at han skal bringe jobbene som har forsvunnet til Kina og Mexico tilbake til USA.

- Kina bruker USA som sparegris for å bygge landet sitt, sa han.

Han varslet massive skattekutt til bedrifter. Det vil skape en vekst som USA ikke har sett siden Reagans dager, lovte han.

- Du vil få jobber til å forsvinne. Du vil regulere disse selskapene i hjel. Jeg kutter reguleringer, sa Trump, og gjentok sine angrep på NAFTA og andre handelsavtaler.

Beklaget epostene

Clintons epostskandale ble overraskende ikke noe stort tema. Hillary beklaget sin bruk av en privat server og kalte det en feil.

– Det var ingen feil, det var med hensikt, repliserte Trump.

Da Clinton presset Trump for at han ikke frigir sin selvangivelse, og spurte om det er for å skjule at han ikke er så rik som han sier, hvem han skylder penger eller at han ikke betaler inntektsskatt, kontret Trump med at han ville frigi selvangivelsen når Clinton offentliggjør sine 30 000 slettede eposter.

- Rasistisk kampanje

Hillary angrep Trump for det hun kalte en rasistisk kampanje mot Barack Obama og forsøket på å trekke hans amerikanske statsborgerskap i tvil. Hun mente Trump har vist rasistiske holdninger helt siden han som ung eiendomsbesitter nektet å leie ut til svarte leietakere.

Trump svarte at han var stolt over at han hadde lyktes med å få Obama til å offentliggjøre fødselsattesten, noe Clintons kampanje ikke klarte da hun var Obamas motstander under valget i 2008. Donald Trump mente også han har klart å få et godt forhold til den svarte befolkningen, særlig i det siste.

- Lov og orden

Mens Clintons oppskrift for å forbedre forholdet mellom befolkningen og politiet var opplæring og reform, var Trumps svar mer lov og orden. Da temaet var cyberangrep mot USA, brakte Clintons inn Putins navn og Trumps rosende ord om den russiske presidenten. Trump var enig med Clintons om viktigheten av cyberforsvar, men mente det var uvisst hvem som hadde hacket serverne til det demokratiske partiet.

Skapte vakuum for IS

Trump kalte avtalen om Irans atomprogram for den verste avtalen noensinne, mens Clinton mente den hadde reddet verden fra å få en iransk atombombe. Republikanernes presidentkandidat anklaget også demokratene for å være ansvarlig for at IS ble skapt og har fått vokse. Det skjedde fordi USA trakk ut soldatene sine fra Irak for fort og etterlot et vakuum der IS fikk grobunn, mente Trump. Men ordbruken hans var adskillig nedtonet fra tidligere i valgkampen.

Trump er Nato-tilhenger

Formuleringene var også neddempet da temaet var Nato. Trump forsikret at han er Nato-tilhenger, men at han er misfornøyd med at partnerne bidrar for lite.

- Hvis Japan ikke vil betale, bør heller ikke USA forsvare Japan, sa kandidaten.

De to presidentkandidatene skal møtes til to nye tv-debatter før valget 8. november.

Hillary Clinton og Donald Trump møttes natt til tirsdag til sin første debatt. Foto: Reuters