– Vi greide det! Cassini er i kontakt med jorda og sender tilbake data etter et vellykket «dykk» i området mellom Saturn og ringene, melder NASA på Twitter.

Det var knyttet stor spenning til om sonden ville overleve ferden, som brakte den nærmere kjempeplaneten enn noen annen romsonde har vært. Saturns ringer består av store mengder is og steinblokker, og å nærme seg dem regnes som svært risikabelt.

Cassini startet sin ferd fra jorda for 20 år siden, og sonden har gått i bane rundt Saturn siden 2004. Den nærmer seg slutten av sin levetid og er i ferd med å gå tom for drivstoff. Men før den styrter ned på Saturn i september, håper forskerne i NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA å sanke enda flere vitenskapelige data. «Dykkene» inn mellom Saturn og ringene omtales som Cassinis «store finale».

Cassini startet sin manøver onsdag morgen, norsk tid. Mens sonden samlet data og passerte 3.000 kilometer over Saturns overflate, var radioantennen om bord vendt vekk fra jorda. Kontakten ble ikke gjenopprettet før nesten et døgn senere.

– Mellomrommet mellom Saturn og ringene er ikke legger uutforsket område – og vi skal vende tilbake 21 ganger, tvitret NASA torsdag. Bilder og måleresultater var da på vei til jorda fra Cassini – en ferd signalene bruker 78 minutter på.