Emil Kristoffer Auran (16) og resten av familien, en lillebror på tretten år og foreldrene, bor like utenfor Kos by. Hele familien, unntatt Emil, hadde akkurat sovnet da jordskjelvet skjedde.

- Plutselig begynte det og skjelve, og lillebror våknet. Han begynte å gråte, og jeg tenkte med en gang at vi måtte komme oss under bordet inne på rommet vårt, forteller trønderen.

Nattbordslamper falt i bakken og sengene ristet og flyttet på seg. Familien bor på et todelt rom med dør mellom foreldrenes og sønnenes rom. Inne hos foreldrene falt skuffer ut av kommodene.

- Pappa kom inn til oss og ba oss ta med oss mobil og penger og dra tvert. På vei ned trappen til lobbyen så vi sprekker langs veggene, sier Auran.

Måtte sove på parkeringsplass

Familien og de rundt 200 andre evakuerte fra hotellet har tilbragt natten på en parkeringsplass og tennisbane i nærheten, utstyrt med madrasser og tepper.

- Vi har enda ikke fått gå tilbake til rommene våre. Først rundt klokken seks i morgen fikk vi komme inn på frokost- og bassengområdet, sier Auran.

Auran forteller om etterskjelv som fortsetter å komme. Familien har igjen rundt en uke av ferien.

- Det er litt kaos med tanke på de som skal reise hjem i dag. Vi har fått beskjed om at flyplassen er foreløpig stengt.

Det var store ødeleggelser på byginger på den greske øya Kos.

- Sengen ristet

Aina Sæterli fra Trondheim og datteren Andrine befinner seg også på Kos og de lå og sov på hotellet på Tigaki da det begynte å riste.

- Det ristet veldig i hotellet og vi skjønte ikke helt hva det var til å begynne med. Vi hørte at det var oppstandelse utenfor rommet og folk som løp, sier Sæterli.

Sæterli og datteren kom seg raskt ut fra hotellet.

- Det var ikke nevneverdige skader på hotellet fordi det er ganske nytt. Men det var helt mørkt og strømmen hadde gått, sier hun.

Andrine og Aina Sæterli forteller at det også har vært flere etterskjelv på Kos i løpet av natten.

Etter hvert gikk de tilbake til hotellrommet for å forsøke å få litt mer søvn. I løpet av natten var det flere etterskjelv.

- Sengen ristet, men det var raskt over igjen. Det var ubehagelig og det ble ikke mye søvn i natt, sier Sæterli.

Fredag morgen beskriver de en usikker stemning på stedet der de er. Det er mindre folk enn vanlig ved bassengområdet.

- Vi fikk en reaksjon etterpå når vi så på nett ødeleggelsene på andre steder på øya. Vi føler på en usikkerhet og tenker på om dette kan skje igjen. Vi føler oss uvel, sier Sæterli.

- Det ristet skikkelig i hele hotellet

Også på andre greske ferieøyer merket de godt jordskjelvet. Lise Yttersian lå og sov da hele hotellet de bor på Kolymbia i Rhodos begynte å riste.

- Det ristet skikkelig i hele hotellet og jeg skjønte fort at det var et jordskjelv. Det tok omtrent 20 sekunder før det roet seg, sier Yttersian.

Gutten hennes sov gjennom jordskjelvet, mens jenta våknet og lurte på hva som skjedde. Mannen hennes våknet og gikk ned i resepsjonen for å sjekke hva som hadde skjedd.

- Det var ganske mange mennesker i gangene som lurte på hva som skjedde, sier Yttersian.

Lise Yttersian våknet av jordskjelvet på Rhodos. Foto: Privat

Øya Kos hardest rammet

Jordskjelvet natt til fredag, som ble målt til en styrke på 6,7, hadde sitt senter 10 kilometer under havbunnen i Egeerhavet, 16 kilometer øst for den greske øya Kos og 10 kilometer sør for den tyrkiske feriebyen Bodrum, ifølge US Geological Survey, skriver NTB. Øya Kos er hardest rammet, men skjelvet kunne merkes i hele regionen.

På Rhodos der Yttersian befinner seg, har de ikke sett at det er skade på bygninger. Hun er glad for at de snart skal lese hjem.

- Det er en ekkel opplevelse. Det er helt greit å komme seg hjem, man blir bekymret når det er slik. Vi tenker på at det var verre på Kos, sier Yttersian.

- Bakken under oss var gelé

- Det var som å sitte på en gyngende båt, og det kjentes som om bakken under oss var gelé, forteller Oddveig Storstad til Adresseavisen. Hun anslår at dette vedvarte i rundt 30 sekunder.

Trønderen er på familieferie på Rhodos, og bor like utenfor Rhodos by. Hun satt på hotellrommets terrasse sammen med sin mann da skjelvet skjedde, med to tenåringer sovende inne på rommet.

Storstad kan fortelle om rolige tilstander, og ingen synlige skader på bygninger i nærheten.

- For vår del var det ikke dramatisk. Det var ingen panikk, og alle gikk rolig ut da det skjedde. Strømmen var der hele tiden, sier Storstad.