James Alex Fields jr. er siktet for å stå bak bilangrepet der en 32 år gammel kvinne døde og 19 ble skadd under demonstrasjonene i Charlottesville lørdag.

Derek Weimer var 20-åringens lærer i samfunnsfag i de to siste årene på videregående skole i Kentucky. Han sier skolen allerede da hadde pekt ut Fields på grunn av hans politiske overbevisning, og at Fields hadde kommet med kommentarer med radikale overbevisninger om rase og nazisme.

Weimer sier at Fields var en stor tilhenger av Donald Trump blant annet på grunn av presidentens syn på rase. Spesielt Trumps utspill om å bygge en grensemur appellerte til ham, sa Weimer.

– Han syntes virkelig at nazistene var noen tøffe karer, opplyste Weimer til ABC News.

– Han fikk vanligvis fram poengene sine på en rolig og respektfull måte, la han til på spørsmål om Fields viste tegn til å være voldelig.

Avvist av militæret

Fields var på rekruttskole i militæret fra august 2015 til desember samme år, men klarte ikke å oppfylle kravene til å fortsette i hæren, heter det i en uttalelse fra den amerikanske hæren.

– Som et resultat av det fikk han aldri militær yrkeskompetanse eller havnet i en enhet utenfor den generelle treningen, sier talskvinne Jennifer Johnson.

Samantha Bloom, moren til Fields, svarte at sønnen hadde en afroamerikansk venn da hun fikk spørsmål fra AP om han var høyreekstremist.

– Jeg visste bare at han skulle delta i en demonstrasjon. Jeg prøver å holde meg unna hans politiske synspunkter Jeg blir ikke veldig involvert, la hun til.

– Jeg trodde det hadde noe med Trump å gjøre. Trump er ikke en høyreekstremist, sa hun om sønnens tilstedeværelse på samlingen i Charlottesville.

Største samling på ti år

Uroen startet alt fredag, da de hvite nasjonalistene gikk i fakkeltog gjennom området til Universitetet i Virginia. Det eskalerte raskt til vold i løpet av natten. Minst åtte ble skadd.

Ulike organisasjoner som overvåker ekstremisme i USA, varslet at helgens samling av hvit makt-grupperinger og deres tilhengere så ut til å bli den største i sitt slag på over ti år.

De møttes for å protestere mot at byrådet i Charlottesville skal fjerne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee. Guvernøren i delstaten Virginia, der byen ligger, erklærte unntakstilstand tidlig lørdag.

FBI bistår i etterforskningen av hendelsen. Formelt er bilføreren siktet for blant annet forsettlig drap. Mandag fremstilles han for retten, og da skal det avgjøres om han kan løslates mot kausjon eller ikke.