Prins Henrik av Danmark lider av demens, opplyser dronning Margrethe i en pressemelding på det danske kongehusets nettside.

– I forlengelse av et lengre utredningsforløp og senest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren, har et spesialistteam ved Rigshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens, heter det i uttalelsen.

Dronning Margrethe, som er inderlig lei seg over situasjonen, ber om at prinsen i tiden fremover får den ro situasjonen krever.

Svekket

Det er ikke sagt noe om hva slags demenssykdom prinsen er rammet av. Diagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket, heter det i pressemeldingen.

– Omfanget av de kognitive sviktene er ifølge Rigshospitalet større enn forventet for prinsens alder og kan ledsages av forandringer i væremåte, reaksjonsmønstre, dømmekraft og følelsesliv, og kan dermed også påvirke samspillet med omverdenen, står det videre.

Vakte oppsikt

Som følge av diagnosen vil prins Henrik få færre oppgaver i fremtiden. Det vil også bli tatt stilling til hva som skal skje med hans æresverv og lignende.

3. august vakte det oppsikt da prins Henrik forlangte å bli begravet et annet sted enn sin kone, Danmarks dronning Margrethe. Årsaken var at han ville tituleres kongegemal, og ikke prinsgemal. Dronningen uttalte den gang at det var en beslutning hun var innforstått med.

Prins Henrik har dessuten flere ganger i sommer vært innlagt på sykehus hvor han er blitt operert for åreforkalkninger.

Statsministeren føler med kongehuset

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var raskt ute med en pressemelding etter at kongehuset onsdag opplyste om prins Henriks sykdom.

– De siste månedene har ikke vært lette for kongehuset. Det har gjort meg vondt, på samme måte som jeg er sikker på at det også har vært vondt for alle andre som verdsetter kongehusets virke og hele kongefamilien, sier han.

Det norske kongehuset ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.