Dødstallet ble bekreftet av lokale myndigheter, samt en talsperson for guvernør Kenneth Mapp, melder nyhetsbyrået AFP.

Tallet på døde vil stige

Katastrofemyndighetene på Puerto Rico brukte i likhet med flere andre myndigheter ordet «minst» da de fredag morgen opplyste at to personer er bekreftet døde.

Tallet på døde er nå minst 13 etter Irmas ferd i Karibia, men dette tallet er forventet å stige betraktelig. Flere tusen mennesker har fått hjemmene sine ødelagt.

Unntakstilstand

Øygruppen De Britiske Jomfruøyer ble også rasert av orkanen. Guvernør Augustus Jaspert har torsdag erklært unntakstilstand, og ber folk om å forberede seg på orkanen Jose som nå har retning mot regionen. Det er også rapportert om dødsfall på De Britiske Jomfruøyer, men disse er ikke tallfestet.

Irma er allerede den kraftigste orkanen som noensinne har vært registrert i Atlanterhavet. Siden orkanen først fikk landkjenning i Barbuda onsdag morgen, har den rasert den fransk-nederlandske øya St.-Martin/Sint Maarten, den franske øya St.-Barthélemy og den britiske kolonien Anguilla.

De små nederlandske besittelsene Sint Eustatius og Saba er også rammet.

Orkanen vil trolig rase innover mot Florida i helgen. Guvernøren i Florida har erklært katastrofetilstand.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tenker på hva som skjedde for to uker siden, sier orkanforskeren Brian McNoldy, med henvisning til situasjonen i Texas etter orkanen Harvey.

Dette bildet er fra Den Dominikanske republikk etter orkanen Irma. Foto: Tatiana Fernandez/AP/NTB scanpix
Paraquita Bay regnes som den mest orkansikre på øya Tortola på De Britiske Jomfruøyer. Nå er det meldt om dødsfall også i denne regionen etter Irmas herjinger. Foto: Ron Gurney/AP/NTB scanpix