Forsvarsdepartementet inviterte til pressemøte klokken 15.00 for å redegjøre om en eventuell norsk innsats i Irak. Den irakiske regjeringen har bedt om internasjonal hjelp i kampen mot organisasjonen Den islamske staten (IS).

Etter det Aftenposten erfarer er det i første omgang snakk om å sende humanitær hjelp og noen få stabsoffiserer. Det er snakk om fem offiserer.

Regjeringen ser også på andre muligheter, uten at noe i dag er bestemt.

Regjeringen har etter det Aftenposten erfarer ryggdekning fra samtlige partier på Stortinget, bortsett fra SV.

Da er forsvarsminister  Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende ferdige med sin redegjørelse. I morgen skal Brende til FN for å diskutere Irak.

USA har bedt Norge om bistand

USA har henvendt seg til flere land og bedt om bistand, blant dem Norge.

- Vi vurderer om vi skal bidra med militær kapasitetsbygging i Irak. Det kan for eksempel dreie seg om opplæring, sa Brende til NTB mandag.

Han poengterte at det ikke er aktuelt for Norge å delta med bakkestyrker eller i luftoperasjoner som tilfellet var under krigen i Libya. Å forsyne irakiske styrker med våpen er heller ikke aktuelt, ifølge Brende.

Tidligere når Norge har sendt slike «mindre styrkebidrag» har det gjerne vært offiserer som deltar på et stabsnivå, eller spesialsoldater.

Har avvist kampfly

Ut 2014 har Norge en enhet med spesialsoldater i Kabul i Afghanistan, men dette bidraget er mindre enn det var tidligere.

Ifølge VGs opplysninger vil regjeringen trolig balansere militære bidrag med mer humanitær støtte, ut over de omlag 150 millioner kronene som allerede er satt av til nødhjelp for irakere som er direkte rammet av IS-fremmarsjen.

Regjeringen har tidligere avvist at de vil bidra med kampfly mot IS, slik Norge for noen år tilbake bidro under Libya-aksjonen.