Etter tre dager med portforbud i Sierre Leone er det funnet over 90 personer som har dødd av ebolaviruset. Myndighetene kan komme til å forlenge portforbudet for å fortsette letingen.

Myndighetene i Sierra Leone igangsatte fredag et 72 timer langt portforbud for å holde befolkningen innendørs. I løpet av disse tre døgnene skulle 30.000 frivillige gå fra dør til dør for å fjerne døde som blir funnet hjemme, og frakte ebolasmittede til behandling.

– Et hovedmål for kampanjen er å identifisere dem som forsøker å skjule at de er smittet, opplyste president Ernest Bai Koroma da portforbudet trådte i kraft fredag.

Søndag kunne myndighetene opplyse at 92 mennesker er funnet døde og at det er oppdaget 56 nye smittetilfeller.

Skepsis

Eksperter var i forkant av aksjonen skeptiske til planen. Leger Uten Grenser fryktet at den storstilte aksjonen ville kunne føre til at flere personer ble smittet.

Årsaken er at Sierra Leone er et svært fattig land der det er vanskelig å nå ut til folk med god informasjon. Det ble også stilt spørsmål ved om teamene som skulle gå fra dør til dør, hadde fått god nok opplæring.

Mange frykter også at dør-til-dør aksjonen ville kunne skape større mistillit mellom folk og myndighetene i hovedstaden Freetown, der det bor rundt 1.5 millioner mennesker.

– Stunt

Joe Amon i organisasjonen Human Right Watch mener portforbudet var mer «et offentlig stunt enn et reelt helsetiltak».

Militærlege Sarian Kamara sier på sin side at portforbudet er viktig for å få mer informasjon om og til befolkningen, og at hensikten er å hindre spredningen av ebolaviruset.

Søndag kom det meldinger som tydet på at portforbudet kunne bli forlenget.

Ebolaepidemien har hittil i år krevd over 2.400 menneskeliv i Guinea, Liberia og Sierra Leone, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). (©NTB)