Siden Tyrkia fredag åpnet grensene til det borgerkrigsherjede nabolandet, har titusener av syriske kurdere tatt seg over til Tyrkia. FN-kilder sa søndag kveld at tallet nærmet seg 100 000.

– I løpet av tre og et halvt år tror jeg ikke vi har opplevd at 100 000 har krysset grensen i løpet av to dager. Så dette er en slags målestokk på hvordan situasjonen utvikler seg, og på den svært dype frykten folk føler for det som skjer i Syria og for den saks skyld i Irak, sier Carol Batchelor, utsending for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Tyrkia.

Strømmer på

Hun uttrykker takknemlighet overfor Tyrkia ettersom det nå er umulig å få inn humanitær hjelp fra Tyrkia til Syria som følge av de voldsomme kampene. Den eneste muligheten er å holde grensen åpen slik at befolkningen kan komme seg vekk.

– Helt ærlig, vi vet ikke når strømmen vil stoppe, vi vet ikke hva framtiden vil bringe. Det kan godt være at det blir hundretusener. Vi trenger hjelp til kjernevirksomhet, til å redde liv, sier hun.

Innbyggerne i Nord-Syria er drevet på flukt som følge av en offensiv fra opprørere i Den islamske staten (IS).

Den ekstremistiske gruppen rykker stadig nærmere Syrias tredje største kurdiske by. Ifølge en kurdisk kommandant på bakken i Syria var IS-krigerne bare rundt 10 kilometer unna byen Ayn al-Arab, på kurdisk kjent som Kobani, søndag. Hvis ekstremistgruppen får kontroll over byen, vil den også få kontroll over en lang strekning langs den tyrkiske grensen.

– Folkemord

En kurdisk politiker fra Tyrkia som besøkte Kobani lørdag, mener det pågår et folkemord i området.

– Dette er ikke krig, det er en folkemord-operasjon. De går inn i landsbyene, hogger hodet av én eller to personer og viser dem fram til landsbyboerne, sier Ibrahm Binicvi, politiker i det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia.

En lokal journalist og aktivist fra byen forteller at gatene i byen – som en gang huset rundt 50.000 mennesker – nærmest er folketomme.

– De fleste kvinner og barn har forlatt Kobani, men det er flere tusen kurdiske menn som har bevæpnet seg og er klare til å forsvare byen, sier Mustefa Ebadi til nyhetsbyrået AFP.

– Trenger hjelp

Han er imidlertid bekymret for at kurderne kommer til å få det vanskelig i kampen mot IS-krigerne, som er utstyrt med langt tyngre våpen.

– Vi trenger amerikanske fly som kan angripe disse barbarene. Hvor er den internasjonale koalisjonen? spør Ebadi.

– Vi venter på et mirakel, legger han til.

Militante kurdere i Tyrkia ba søndag nok en gang kurdere om å mobilisere mot de ytterliggående islamistene på den andre siden av grensen. Dagen før ble det meldt at flere hundre væpnede kurdere hadde reist fra Tyrkia og inn i Syria for å kjempe mot IS.