Observasjonene ble gjort mandag og natt til tirsdag, opplyser den finske marinen. Flere marinefartøy søkte tirsdag i området etter det som kan være en fremmed ubåt, og marinen har også sluppet tre varselbomber, melder nyhetsbyrået FNB.

– Vi har brukt varselbomber som har høy lyd, men som ikke er farlige, sier forsvarsminister Carl Haglund.

– Kan i teorien være ubåt

Haglund sier tirsdag ettermiddag at objektet som ble observert, trolig ikke lenger befinner seg i finsk farvann.

Han opplyser samtidig at det fortsatt pågår søk i området, men at det ikke er klart om det dreier seg om et fartøy eller noe annet.

Han legger imidlertid til at det i teorien er mulig at det var en ubåt, men han vil ikke spekulere på om det kan dreie seg om nærvær av en fremmed statsmakt.

Nye observasjoner

Det var mandag kveld at forsvarets sensorer fanget opp undervannsaktivitet på finsk territorium. Marinefartøy ble raskt sendt til stedet, og ifølge forsvarsministeren ble det fortsatt registrert undervannsaktivitet i området da marinefartøyene kom fram dit. Men natt til tirsdag ble det gjort nye observasjoner.

Det finske forsvaret vil ikke si eksakt hvor observasjonene ble gjort eller hva slags objekt det er snakk om.

– Alt som vi observerer, må vi reagere på i overensstemmelse med territorialovervåkingsloven. Derfor reagerer vi på denne måten, sier operasjonssjef Olavi Jantunen.

Han vil heller ikke si om det eventuelle objektet fortsatt befinner seg i farvannene utenfor Helsingfors.

Svensk ubåtjakt

I oktober i fjor innledet det svenske forsvaret en storstilt jakt på det som trolig var en fremmed ubåt i skjærgården utenfor Stockholm. Operasjonen ble avblåst etter en uke uten at noe ble funnet. Den finske forsvarsministeren kom da med uttalelser som ble tolket som kritikk av svenskenes håndtering av saken.

– Vi kritiserte ikke, men konstaterte at man bør unngå å skape unødvendig oppstuss om det. Vi håndterer dette her på den måten vi mener er best, sier Haglund til avisa Hufvudstadsbladet.