Avgjørelsen ble tatt med 79 prosents flertall blant de 80 medlemmene i guttespeidernes nasjonale styre. Vedtaket trer i kraft med umiddelbar virkning.

I en telefonkonferanse debatterte styret over en enstemmig komitéinnstilling fra 13. juli, der man ba om at organisasjonen snarest må gjøre slutt på forbudet mot homofili i tråd med endringen som skjer i de homofiles rettigheter ellers i samfunnet.

– Denne endringen gjør at speidere og foreldre kan velge de lokale avdelingene som best oppfyller behovene til deres familier, sa Boy Scouts of America (BSA) i en uttalelse.

Tidligere har den 105 år gamle organisasjonen hatt direkte forbud mot at åpent homoseksuelle, voksne mennesker ikke kan være ledere eller ansatte. Speideravdelinger under BSA som er religiøst finansierte kan fortsatt velge om de vil tillate homofile ledere eller ikke.

– Endringen respekterer også retten religiøst støttede avdelinger har til å velge voksne, frivillige ledere med en tro som er i samsvar med deres egen, uttalte BSA.

Snuoperasjonen i speiderbevegelsen har skjedd i kjølvannet av en historisk kjennelse fra amerikansk høyesterett, der personer av samme kjønn gis rett til å gifte seg.